Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Već dugo pokušavam da mrestim borce, ali ništa -  tako da mi treba vaša pomoć... Dakle, mužjak u akvarijumu, ženka u tegli, sve po propisu... Ženka, dobila belu tačku kod analnog otvora i opet mi ne uspeva (mada belih uspravnih linija nije bilo)... U početku sam se plašio da ih ostavim zajedno duže od 10 minuta (naravno kad je gnezdo bilo gotovo), ali kasnije sam odlučio. Ostavljam ih ceo dan pa šta bude - bude. Sutradan kada sam ih posetio ženka sva icepana, ali bar živa, a najinteresantnije je bilo to što sam ih zatekao ispod gnezda kako kidaju peraja jedno drugome tako da je i mužjak ostao bez peraja (doduše malo). Odmah sam ih razdvojio. E sad, da li ja radim sa dosta straha ili šta? Molim Vas pomoć, Mika

O: Mužjaka treba staviti u zaseban akvarijum sa potpuno mirnom površinom, dakle bez filtera, vazdušnih pumpi i sl. Na površinu mu stavite neku plutajuću biljku ili po dužini prepolovljenu plastičnu čašu postavljenu kao kupolu i ispod nje će on najverovatnije utaboriti svoje gnezdo.

Na dno ne stavljajte ništa, jer će pesak, kamenje i ostalo sprečavati mužjaka u nameri da brižno pokupi popadalu ikru i vrati je na površinu. Temperaturu namestite na 28 stepeni.

Ženku stavite u staklenu čašu, tako da je mužjak vidi ali da ne može do nje. Ubrzo će mužjak početi da gradi gnezdo od balončića vazduha koje će vezati za plutajuće bilje. Kada gnezdo bude otprilike 1 cm duboko, a ženka duž tela dobije izuzetno uočljive okomite bele pruge, vreme ja da uklonite čašu.

Mužjak je odmah spreman za parenje. No mnoge ženke ne žele odmah parenje, pa im je dobro ostaviti neko bilje (javanska mahovina je odlična za tu svrhu) kako bi se mogle skrivati od nasrtljivog mužjaka dok se ne odluče suprotno.

Nakon što se ženke odluče za to započinje parenje. Mužjak i ženka obmotaju se jedan oko drugoga. Tada ženka ispusti ikru koju mužjak oplodi i oni se razdvajaju, oboje onesvešteni na nekoliko trenutaka, no mužjak se pre oporavi i dok ženka još tone prema dnu, on u usta sakuplja ikru i "pljucka" je u sagrađeno gnezdo. Zato se oni pretežno pare ispod njega. Svaki put kada se ženka oporavi vraća se ka njemu. Neke ženke pomažu mužjaku u popravljanju gnezda i postavljanju ikre u njega, neke ne rade ništa, a neke jedu ikru. Ako Vaša ženka jede ikru ne vadite je napolje, jer ispušta daleko više ikre nego što je pojede. To se ponavlja mnogo puta i traje nekoliko sati. Kada primetite da ženka više ne ispušta ikru vreme je da je izvadite.

Mužjaka ostavite. On sakuplja svu popadalu ikru i vraća je u gnezdo i popravlja ga. Zato nemojte noću gasiti svetlo jer on neće videti ikru. Ikra koja je napadala na dno se možda i razvije, ali mlađ nema dovoljno snage isplivati na površinu po vazduh, pa dolazi do uginuća.

Mužjak će jesti sva neoplođena jaja kako bi sprečio da ih napadnu gljivice i tako zaraze oplođena jaja. Ponekad se događa, ne zna se zašto, da pojede sva jaja. Neki takvi mužjaci u ostalim pokušajima sasvim lepo brinu o jajima i mlađi. Medjutim, ako tri puta pojede svoju ikru, odustanite od takvog mužjaka.

Može se dogoditi i da gljivice napadnu gnezdo i sve propadne. Kako biste to sveli na minimum, dodajte posle mresta malo sredstva protiv gljivica.

Za dva dana ribice se izlegu ali tata borac mora biti sa njima još 2 dana jer na isti način kao i ikru, sada sakuplja mališane koji ispadnu iz gnezda. Nakon ta dva dana života mlađ dolazi u stadijum slobodnog plivanja i tata im više ne treba.

Izuzetno je bitno da pre parenja ženka izrazi bele pruge što je znak da je spremna za parenje.

Ipak se čini da ste malo pre rano ubacivali ženku kod mužjaka.