Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje morsko prase palo je u depresiju, jer je živelo samo 10 dana u tišini. Dlake su počele da opadaju, jede po malo, koža mu je crvena, ima  užasan svrab. Davala sam mu  oligovit vitamine i vitamin C, jede  krastavce, biskvit, slamu banane ... Stavila sam ga na mesta gde nema dlake pavlovićevu mast. Šta da radim? Hvala unapred na odgovoru, Martina

O: Jak svrab (pruritus) kod zamorca može prouzrokovati infestacija sa šugarcima, međutim sigurna dijagnoza se može jedino postaviti dijagnostičkim pregledom uzorka koji se dobija struganjem promenjenog dela kože.

Neophodan je  pregled životinje od strane stručnog lica, odnosno veterinara, u veterinarskoj ambulanti. Moj savet je da Vašeg ljubimca odnesete na pregled u neku veterinarsku ambulantu, kako bi se detaljnim pregledom ustanovio uzrok nastalih promena i preduzela adekvatna terapija.

Ishrana bi trebala da bude što raznovrsnija. Morska prasad su biljojedi. Suvo seno je osnova njihove ishrane pa zato uvek mora biti dostupno. Uz seno, u posudici treba da ima stalno mešavinu semenja za morsku prasad i svakodnevno sveže voće i povrće. Količina gotove hrane za zamorce bila bi 1 kašika dnevno. Kao hranu možemo ponuditi i spanać, celer, paradajz, šargarepu, papriku, krastavac, jabuku, dinju, breskve, grožđe, jagode, kruške, travu (sa nezagađenih površina, nikako uz puteve), list maslačka.

Kod nas u ponudi imate preparat Opti - vit, multivitaminski preparat obogaćen L-karnitinom, pogodan za sve male životinje. Opti-vit obnavlja ravnotežu i obezbeđuje optimalno zdravlje vašoj maloj životinji.