Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam belu patuljastu pudlu staru 7 meseci. Problem je suzenje očiju i prebojavanje dlake u braon boju. Svaki dan joj navlaženom vaticom pokušavam ukloniti ovo ali bez uspeha. Da li postoje neki preparati za izbeljivanje dlake oko očiju ili nešto drugo što bi rešilo ovaj problem? Milica

O: Mrlje na dlaci ispod oka pasa, nastaju kao posledica izlivanja suza, pri čemu se menja boja okolne dlake. Ipak, potrebno je da obratite pažnju na boju i konzistenciju iscetka iz oka, jer svaki iscedak koji nije bistar može ukazivati na određena patološka stanja i zahteva posetu veterinaru.

Postoje preparati za svakodnevnu negu očiju kod pasa. Kod nas u ponudi možete naći (navedene cene su na dan 22.09.2008.):

- Losion za oči (Herba max), 200 ml, po ceni od  326,00 din
- Losin za negu očiju (Canina), 100 ml, po ceni od 690,00 din

Oba ova preparata se koriste za negu očnih kapaka i očiju, za ublažavanje prenadraženosti nastale delovanjem prljavštine i stranih tela. Upotrebljavaju se tako što se par kapi nanese na čist komad vate i očisti oko i okolina oka. Za svako oko uvek upotrebiti čistu vatu.

Što se tiče čišćenja mrlja od suza, možete da koristite preparat CARE PLUS, koji nežno, sigurno i bez iritacije čisti mrlje od suza. Upotrebljava se tako što ga nanesete na pamučni tufer vate, a zatim nežno obrišete mrlju. Postupak ponavljate dok mrlja ne nestane. Ovaj preparat ne smete nanositi direktno u oči. Koristiti samo za spoljašnju upotrebu. Bočica sadrži 50 ml preparata i cena iznosi 397,00 din.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak