mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macku koja je mešanac ruske plave i obične mačke. Imamo problem sa gostima zato što ih ona grebe ili unakazi jer kad je bila mala nismo imali često goste, i ona se na njih nije navikla. Imamo i drugi broblem a to je što ona u igri ne uvuče nokte pa nas ne namerno izgrebe ali bi moj roditelji i ja voleleli da ona uvuče nokte. A ponekad nam juri noge. Molim Vas pmozite mi.
Hvala. Darja

O: Grebanje i grizenje je potpuno normalno ponašanje za mačke. Najvažniji oblik igranja u većine mačaka uključuje grizenje i grebanje, ali kod nekih su mačaka "žrtve" ili druga mačka, igračka ili čovek koji se nađe u blizini. Jedno od najvažnijih pravila pri igranju sa mačkom je ne naučiti je da je ljudska ruka igračka. Postoji nekoliko načina da je odučite od ovakvog ponašanja. Kad vas zagrebe ili ugrize, polako (nikako naglo) izvucite ruku iz bolnog "zagrljaja" i na nekoliko minuta prekinite igru.

Zatim, možete ga uhvatiti za vrat što je jedan od najefikasnijih načina disciplinovanja mačke jer pamti kaznu kao i izraz lica majke koja ga je u mladim danima učila šta je dobro, a šta loše ponašanje. Uhvatite ga čvrsto i gurnite prema podu, a istovremeno vičite "ne" čvrstim tonom glasa. U ovom položaju ga držite tri do četiri sekunde i pustite. Velika je verovatnoća da će pobeći i sakriti se negde kako bi vratio dostojanstvo. Ovakvu lekciju će pamtiti duže vreme. Zatim, jedan od načina je i preusmeravanje njegove pažnje. Vrlo često, zaigrano grizenje i grebanje jednostavno je rezultat dosade Vaše mačke. Pružite mu 15 - tak minuta aktivnog igranja s igračkama. Kandže su tvorevine kože koje rastu celog života. U zavisnosti od njene namene, kandža može biti više ili manje oštra, više ili manje savijena. Mačke su izvorno lovci i shodno tome njihove kandže moraju biti oštre i one se za razliku od drugih kičmenjaka, stalno održavaju oštrim, pa zbog toga maca u kući može stvoriti neprijatnost, ali to je njena priroda. Grebanjem, kačenjem i penjanjem mačka nesvesno oštri kandže i pritom se igra i trenira spretnost. Zato je u odgoju mace veoma važno pripremiti se na takvu vrstu ponašanja i kupiti svu neophodnu opremu.

U ponudi Pet Centra imamo veliki izbor grebalica, različitih veličina, oblika i boja, a namena im je ista: mace tu oštre kandže, imitirajući iste pokrete koje bi pravili i u prirodi, gde bi im stablo služilo toj svrsi. Postoje preparati koji imaju veoma privlačan miris za mace, pa njihovim nanošenjem uspevamo macu da stimulišemo na igru i da joj grebalicu učinimo privlačnijom, naročito dok je još uvek mače. U našoj ponudi se nalazi veliki izbor ovakvih preparata u obliku spreja ili kapi.

Mačka svakako možete odvesti kod veterinara, mada skraćivanje kandži nema nekog dugotrajnog efekta, jer se priroda pobrine da kroz 2 - 3 nedelje ponovo postanu oštre.

Kastracija (mužjaka) odnosno sterilizacija (ženki) bi mogla biti dobar način da se životinja socijalizuje i smanji agresivnost.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak