mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd


P: Da li u vašem Pet Centru imate neki antibakterijski lek za lečenje paradentoze kod pasa? Možda neki predlog kako da mu pomognem. Perem mu zube i skidam kamenac ali su mu neki zubi klimavi. Pozdrav, Marko

O: Paradentoza  je opšti pojam koji označava bilo koju bolest karakterističnu za tkiva koja podupiru zub. Dakle, bilo da se radi o bolesti zubnog mesa, cementa, parodontalnih ligamenata ili alveolarne kosti. Kod pasa i mačaka parodontalna bolest u pravilu nastaje zbog stvaranja zubnoga kamenca.

U našoj ponudi možete naći preparat Stomodine gel (ICF). Ovaj gel se koristi za negu desni i usne šupljine kod pasa i mačaka. Održava higijenu usta za vreme lečenja infekcije usne šupljine. Svakako vam preporučujem njegovu upotrebu, naravno uz sve mere koje već preduzimate.

Takođe, možete dodavati neki od suplemenata hrani za pse koji pomažu u higijeni zuba. Jedan od njih je švedski preparat PlaqueOff. To je potpuno prirodan koncentrat algi Ascophillum nodosum iz arktičkog mora koji sprečava rast bakterija u pljuvačci koje su odgovorne za stvaranje plaka i kamenca. Već postojeći plak nakon 6-8 nedelja postaje porozan i vrlo lako se skida četkicom.
 
U ponudi Pet centra postoji preparat Vet Aquadent (Virbac). To je preparat za dnevnu oralnu higijenu kod pasa i mačaka. Jednostavan i ekonomičan za primenu. Vet Aquadent kontroliše stvaranje plaka i kamenca na zubima, kao i otklanjanje neprijatnog zadaha. Hlorheksidin iz preparata pokazuje antiseptično delovanje protiv velikog broja Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija. Bakterije iz usne duplje resorbuju XYLITOL iz preparata umesto hranljivih materija i na taj način se onemogućava dalja bakterijska proliferacija. Xylitol vezuje kalcijum iz pljuvačke i na taj način sprečava stvaranje kamenca. Preparat se svakodnevno sipa u vodu za piće.
 
Od medicinskih preparata koji se koriste u sanaciji usne šupljine koriste se Stomorgyl tablete. Indikacije za davanje Stomorgyl tableta su infekcije uzrokovane aerobnim i anaerobnim bakterijama osetljivim prema kombinaciji spiramicin-metronidazol, a posebno usne šupljine: stomatitis, gingivitis, periodontitis, halitosis (neugodan zadah iz usta), pyorrhea-gnojna upala zubnog periosta s progresivnom nekrozom alveola i gubitkom zuba, dentalni apscesi... Nažalost ovaj lek nije registrovan kod nas, tako da ga ne možete kupiti u veterinarskim apotekama.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak