Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića, ženku, staru oko 2 godine. Pre oko godinu i po imala je lažnu trudnoću,  koja je trajala dan - dva i na sreću brzo se završila. Međutim, njoj se pojavio veći ''podvaljak'' (već godinu dana), pa me zanima da li to može da bude posledica lažne trudnoće ili posledica prekomerne ishrane i koliko podvaljak može da bude opasan za zdravlje kunica? Napominjem da je ishrana isključivo bazirana na pakovanoj (gotovoj) hrani namenjenoj isključivo za kuniće. Na pregledu, veterinar nije dao konkretan komentar.
Unapred zahvalna.
Branka

O: Lažna trudnoća se javlja kod ženki kunića koje su bile u estrusu, a nije došlo do parenja i koncepcije.

Počinju se ponašati kao da su bremenite, čupaju dlaku sa stomaka i pripremaju gnezdo, a uz to im se povećavaju i mlečne žlezde iz kojih može curiti mleko. Uzrok pojave je hormonske prirode. Preporučuje se parenje ili - ako ne želite potomstvo vaše zečice - onda je sterilizacija najbolji izbor. Hormonski disbalans može dovesti do raznih poremećaja u organizmu, ali se promene najčešće javljaju na materici i mlečnim žlezdama, a te promene su najčešće malignog karaktera.

Svakako da povećani unos hrane uzrokuje pojavu nagomilavanja masnog tkiva pod kožom i između unutrašnjih organa, te na taj način dovodi do promene izgleda. Hranjenje isključivo suvom hranom nije prevencija gojaznosti, ne treba zaboraviti da je količina hrane veoma bitna. Preporučenu količinu hrane dajte kuniću svakog dana, ali mu takođe obezbedite dovoljno aktivnosti, koja će mu prijati, održavati u dobroj kondiciji, a i potrošiće određenu količinu energije. Ukoliko je postojeći problem posledica gojaznosti, onda je moj savet da povećate aktivnost kuniću i date preporučenu količinu hrane.

U našoj ponudi možete naći hranu koja je namenjena kunićima koji žive u kući i nemaju dovoljno fizičke aktivnosti -  Prestige Cuni Indoor Nature. Ova hrana prevenira pojavu gojaznosti, smanjuje miris mokraće, a takođe podstiče varenje jer ima dodataka prebiotika.

Kliničkim pregledom od strane veterinara se jedino može utvrditi uzrok pojave. Opipavanjem kože i potkožnog masnog tkiva veterinar dobija informacije koje su mu potrebne pri formiranju konačnog mišljenja (stanje uhranjenosti). Ponekada, palpacijom promenjenog područja, veterinar se odluči na neke od specijalnih metoda pregleda (rentgen, ultrazvuk, biopsija, punkcija itd.), koji su presudni za donošenje konačne dijagnoze.

Preporučujem Vam da odvedete kunića na Fakultet veterinarske medicine, kako bi se jasno ustanovio razlog pojave koju ste opisali.