Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Javljam se iz Bara - CG. Imam patuljastog bijelog zeku starog oko 3 mjeseca kupljenog u zoološkom vrtu Bg. kada je imao oko mjesec dana. Vrlo je živahan i voli da se mazi. Hranim ga sijenom i kupovnim granulicama, a povremeno mu dam suvo lišće (hrasta ili lipe) koje obožava. Brine me što u zadnje vrijeme ima čas normalnu, čas meku stolicu. Može li uzrok biti lišće ili je u pitanju nešto drugo? Takođe, počeo je mnogo da se linja. Zanima me još kada mogu da mu uvedem šargarepu i drugog voća i povrća? I da li može da gricka drvo hrasta jer kod nas nema ništa da se kupi za trošenje zuba?
Ivana

O: Mekana stolica najčešći je znak poremećaja varenja. Sistem za varenje je najosetljiviji deo organizma kod kunića i zbog toga je vrlo važno dovoljno pažnje posvetiti kvalitetnoj i pravilnoj ishrani.

Ishrana mora biti bogata senom i mešavinom semenki. Mladim kunićima kao što je Vaš se ne preporučuje ništa od sveže hrane do uzrasta oko 6 meseci, kada postepeno i povremeno krećete i sa svežom hranom, u početku u manjim količinama. Kao što sam već rekla, najvažnije u ishrani kunića je seno, koje možete davati u neograničenim količinama. Od sveže hrane možete mu davati šargarepu, listove brokule, kelj, blitvu, detelinu, cvetove i listove maslačka, peršun. Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mešavinu semenki. Vole i voće, ali im ga dajte u malim količinama (jabuke, kruške, banane, pomorandže, breskve, šljive). Bitno je da im je sveža voda uvek dostupna. Treba izbegavati cveklu, kupus, čokoladu, svež hleb, spanać, paradajz, krompir. Uvođenje novih namirnica u ishranu treba da bude postepeno.

Nemojte kuniću davati pomenuto lišće jer i ono može biti uzrok nastalog poremećaja.

Što se tiče trošenja zubića, vrlo je bitno da Vaš kunić ima uvek grančice. Najbolje je da koristite grane jabuke ili leske, koje ne smeju biti tretirane preparatima za zaštitu bilja.

Proliv i mekana stolica mogu da se jave i kao posledica različitih oboljenja prouzrokovanih parazitima i bakterijama. Dijagnoza se sa sigurnošću može postaviti tek posle pregleda stolice. 

Gubitak dlake - linjanje je fiziološka pojava kada se stara dlaka zamenjuje novom. Linjanje predstavlja jednu vrstu stresa za životinje pa je u tom periodu potrebno obratiti posebnu pažnju na ishranu koja bi trebalo da bude kvalitetnija, sa dosta vitamina, mikroelemenata, esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina. Ovaj proces zamene dlake odvija se dva puta godišnje kod zdravih životinja. Nekada je linjanje veoma intenzivno pa dlaka ispada u pramenovima, a može da bude i slabijeg intenziteta. Konstantno linjanje takođe može da bude prisutno i javlja se u situacijama kada se menja režim svetlosti i kada je produžen interval dnevne svetlosti.

Gubitak dlake može biti i indikator neke bolesti, ali se tada javljaju i neki drugi simptomi. Najčešća bolest koja dovodi do gubitka dlake je šuga. Promene su bledo - žute boje i izazivaju intenzivan svrab. Životinja se češe, pravi rane po telu, koje mogu da se komplikuju sekundarnim bakterijskim infekcijama. Gubitak dlake može da bude i posledica hormonskog disbalansa, sistemske bolesti. U ovim slučajevima važno je prvo lečiti primarno oboljenje. Ukoliko ste primetili neke od ovih promena - obavezno posetite veterinara.

U fazi linjanja četkanje životinje je neophodno (jednom dnevno) kako bi skratili proces linjanja i učinili ga efikasnijim.