Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam crnu pudlu, ženku, koja je pre tri nedelje imala prvo teranje. Starosti je 8,5 meseci. Primetila sam da u zadnje vreme malo ima promenu u ponašanju. I dalje je jednako razigrana i nestašna, kao štene. Nije agresivna, igra se i mazi. Konkretno promena je u sledećem. Nikad do sada nisam videla da to radi, pa me interesuje. Zbog čega bi to moglo da se sad dešava. Naime, počela je da se ponaša ko mužjak u momentu parenja, odnosno pravi identične pokrete kao i mužjaci kad se pare sa kujama. Da li je to očekivano ili da se zabrinem da pas ima poremećaj seksulanog identiteta? Molim Vas za odgovor? Jelena

O: Kod ženki kao i kod mužjaka postoje određene promene koje se događaju u toku polnog ciklusa. Većina tih promena se ogleda u promenjenom ponašanju, karakterističnom za taj period života. U toku estrusa ženke postaju razdražljive, razigrane i često se događa da prave identične pokrete kao i mužjaci tokom parenja, pogotovo kada je druga ženka u blizini.

Mišljenja sam da kod Vašeg ljubimca ne postoji poremećaj seksualnog ponašanja, nego da se radi o instiktivnom, fiziološkom ponašanju koje karakteriše neke kuje u toku polnog žara.

O znacima teranja kod psa pisala je koleginica Ana Jovanović, dr.vet.med., u tekstu koji glasi Znaci teranja kod kuje

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak