ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Poštovani, imam ženku pekinezera i primetila sam da krvari. Zanima me da li je spremna za parenje ili može da bude nešto ozbiljnije u pitanju ? Hvala unapred. Kristina

O: Polni ciklus kod kuja normalno se razvija u pravilnim vremenskim intervalima. Iako obično kažemo da se kuje teraju svakih 6 meseci, normalni interval može biti 5 meseci, ali isto tako i 10 meseci. Kod nekih kuja znakovi teranja su minimalni, pa mogu da nam promaknu (tzv. tiho teranje).

 

Vlasnik takvo teranje uopšte ne mora da primeti i zato smatra da je teranje u potpunosti izostalo. Tihi estrus se javlja kada postoji normalan hormonalni status, ali spoljašnji znaci estrusa nisu ispoljeni.Kod kuja se može javiti i prolongirani anestrus, odnosno period između dva estrusa može da varira (od 26 - 36 nedelja).

Zbog toga se trajanje ovog intervala ne može koristiti za predviđanje pojave sledećeg estrusa kod jedne iste kuje, pa je teško i utvrditi da li se radi o prolongiranom anestrusu. Pomno pratite ponašanje Vašeg psa, da vam nešto ne promakne, a ako do teranja ne dođe u naznačenom periodu obratite se Vašem veterinaru.

Ženke pasa malih rasa mogu se prvi put pariti posle 12 meseci starosti, srednjih rasa posle 15 meseci, a psi velikih rasa (zlatni retriver) posle 18 meseci starosti.

To je najniža starosna granica posle koje je parenje dozvoljeno. Gledajući iz zdravstvenog ugla, tu starosnu granicu bi trebalo pomeriti za 12 meseci.

Zbog očuvanja zdravlja kuje trebalo bi je pariti jednom godišnje, ali ne pre 1,5 do dve godine starosti. U tom uzrastu kuja je i psihički bolje pripremljena za majčinstvo, a njen fizički razvoj je završen i skotnost ne predstavlja rizik za njeno zdravlje.

Veterinarskim pregledom Vaš veterinar dobija informaciju o zdravstvenom statusu reproduktivnih organa psa i sliku opšteg zdravstvenog stanja. Na osnovu tih parametara se određuje da li je kuja spremna za parenje tj. koliko je to bezbedno po nju i okot.

Savet je da posetite veterinara kako bi pregledom utvrdio tačan uzrok opisanih promena.



 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak