Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mačka se okotila pre 4 dana, donela na svet 5 mačića, sve je prošlo u redu, ali sam danas primetila da mačka krvari iz predela vagine, da li je to normalno? Hvala unapred, pozz
O: Nakon porođaja kod porodilje nastupa period u kojem nestaju promene prouzrokovane gravidnošću i porođajem, a taj period se naziva babinje ili puerperijum.
Babinje je fiziološki završetak jednog reproduktivnog ciklusa pa su i promene koje ga prate fiziološke.

Nakon porođaja potrebno je određeno vreme da se promenjeni polni organi vrate u prethodno stanje. To zavisi od higijenskih uslova u kojima životinja živi, da li se kvalitetno hrani, koliko se kretala tokom graviditeta, o težini porođaja...

U tom periodu dolazi do čišćenja materice, koje se ispoljava u obliku sluzavog sekreta. U početku je tamno smeđe do čokoladne boje i obilnije, kasnije je sve više prozirno, a na kraju ima izgled bezbojne sluzi. Takvo stanje može potrajati 5 do 10 dana nakon porođaja.

Pošto je kod Vaše mace porod prošao bez komplikacija, za očekivati je lagano krvarenje koje ste primetili. Ukoliko bi krvarenje sledećih dana postalo obilnije s primesama sveže krvi, macu odvedite na pregled kod veterinara.

OZNAKE: