mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Dobar dan, imam psa koji nije rasan i primetila sam u poslednje vreme da mu curi krv iz nosa, pa me zanima da li je to normalno i da li bi trebala da ga vodim na pregled?
Hvala u napred. Tanja


O: Krvarenje iz nosa - epistaxis, može biti posledica prisustva stranog tela, različitih trauma, problema sa korenom zuba koji se prethodno slomio, tumora, infekcija, kao i poremećaja u zgrušavanju krvi. Tretman je pre svega usmeren na zaustavljanje krvarenja i smirivanje životinje, pa je ponekad potrebno da veterinar u određenoj meri životinji da sredstva za smirenje. Obično se u nos aplikuje adrenalin, a kompresama bi trebalo izvršiti pritisak u području nosa. Nakon određenog vremena krvarenje će stati pa je potrebno utvrditi uzrok.  Akutna krvarenja najčešće nastaju vezano za traume različitog porekla, kod kojih u nosnoj šupljini nastaju frakture ili ogrebotine. To se prvenstveno odnosi na udarac, ugriz ili neki povredu oštrim predmetom. Takođe, strana tela mogu uzrokovati probleme.

Tumori izazivaju krvarenja iz jedne nozdrve, ređe iz obe, a radi se o adenokarcinomima, fibrosarkomima, hondrosarkomima i osteosarkomima. Ponekad se radi o infekciji korena zuba na gornjoj čeljusti, u slučajevima kada je zub bio slomljen. Može se formirati apsces, a može doći do oticanja samog završetka korena, koji onda može krvariti u nosnu šupljinu. Infekcije u nosnoj šupljini primarno retko izazivaju ozbiljna krvarenja, češće dolazi do infekcije na mestima gde se nalazi trauma ili strano telo. Krvarenje takođe može biti posledica trombocitopenije, tj. smanjenja broja trombocita koji imaju presudnu ulogu u procesu koagulacije krvi.

Detaljna klinička pretraga, uz iscrpnu anamnezu, vodi ka utvrđivanju uzroka krvarenja.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak