Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mom psu ide krv iz nosa svaki put kad je blizu drugih pasa. Prilikom šetnje ako su drugi psi u dvorištima, a mi prolazimo pored, njemu krene krv... Pa me interesuje zbog čega mu se to dešava? Ne laje i ne reži na njih samo vuče na povodcu  ili se propinje na ogradu. Tea

O: Krvarenje iz nosa može biti lokalno i opšte. Najčešći uzrok lokalizovanog krvarenja su traume koje su uzrokovane ozledama nosne sluzokože, polipima u nosu, tumorima nosne šupljine i paranazalnih sinusa, rupturama lokalnih krvnih sudova.

Uzrok krvarenja iz nosa kao posledica poremećaja opšteg zdravstvenog stanja može biti uzrokovana infekcijama gornjih respiratornih puteva, bolestima srca i krvnih sudova, poremećajem koagulacije. Prema vrsti krvnog suda iz koga potiče krvarenje razlikujemo arterijsko i vensko.

S obzirom da se navedeni simptom ponavlja u slučaju uzbuđenja ili fizičkog napora preporučila bih Vam da posetite veterinara koji će na osnovu kliničkog i specijalističkog pregleda utvrditi zdravstveni status kardiovaskularnog i respiratornog sistema i opšte stanje organizma.

Veoma je važno ustanoviti uzrok krvarenja kako bi terapija bila adekvatna i pravovremena, ukoliko je indikovana.

OZNAKE: