aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Jel pas sme da jede pržene krompire?
Pozdrav, Šandor

O: Povrće je korisno i važno u ishrani pasa, međutim, nekoliko je povrtarskih biljaka koje mogu biti štetne za pse. Jedna od njih je krompir, tačnije njegova ljuska i klice. U njima se nalazi alkaloid solanin koji je toksičan, kako za pse, tako i za ljude. Oljušteni, kuvani krompir dobra je hrana za pse i, u smislu toksičnosti, nema nikakvih ograničenja za njegovo korištenje. Mnoge vrste komercijalno pravljene hrane za pse sadrže krompir. Solanin se ne inaktivira kuvanjem pa zbog toga uvek u upotrebu ide oljušteni krompir. Osim ljuski krompira, toksični su još luk (ako se pojede u većim količinama), a toksična materija je tiosulfat. Takođe, postoje određene opasnosti ukoliko pas konzumira ulje koje mi koristimo za kuvanje odnosno pečenje.To prvenstveno zavisi od količine i vrste konzumiranog ulja, kao i o tome da li je ulje korišteno i da li je vruće. Najčešća reakcija ukoliko se radi o značajnijoj količini je povraćanje i proliv.

Povraćanje će zapravo kao obrambeni akt pomoći da se izbaci određena količina ulja, što je dobro. Ovakve reakcije obično traju prolazno nekoliko dana, bez većih posledica. Naravno, ukoliko je proliv prisutan ili povraćanje ne prestaje, postoji opasnost od dehidracije o čemu treba voditi računa.

 

S obzirom da sadrži visoke koncentracije masti, ulje međutim, može izazvati akutni pankreatitis, ukoliko se konzumiraju veće količine. Pankreatitis je ozbiljno stanje i u svakom slučaju zahteva veterinarsku pomoć.

 

Takođe, treba voditi računa da je povrće sveže, dobro oprano i da nije tretirano pesticidima i drugim otrovima. Povrće se preporučuje kuvano (naročito krompir), tako da bi bilo dobro da ipak krompir koji servirate svome ljubimcu kuvate, a ne da pečete. Kuvano se savetuje iz razloga što je na takav način moguće zadržati hranjive materije, a hranu činiti lako svarljivom.

 

Ovde bi trebalo naglasiti i da sve dodatke ishrani ( i voće i povrće) možete davati, ali u umerenim količinama. Naime, veće količine voća i povrća u ishrani mogu dovesti do različitih zdravstvenih poremećaja kod ljubimaca.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak