Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam Pitbulla, ženku staru dva meseca, pre napunjenog drugog meseca primetila sam da krivi (više desnu) prednju šapu u skočnom zglobu, krivi je tako što se više oslanja na prste šape nego na celu šapu, samim tim njena noga gledajući sa strane dobija S oblik. Uspela sam da uslikam to i pokazem veterinaru, jer ona dok hoda i trči to se i ne prometi baš, osim kada stoji i sedi, bila je jako aktivan i druželjubiv pas, koliko je to moguće u njenom uzrastu (ako zanemarimo grickanje). Njihovo mišljenje je da se radi o "genetski skraćenom ligamentu", pošto je još jedno štene iz istog legla dovedeno sa istim problemom. Dobila je neke tabletice da pije jednom dnevno, mislim da se radi o kartofanu, ali nisam sigurna, i elastični zavoj da joj se fiksiraju obe prednje noge, međutim zavoj je bilo nemoguće da opstane na njenim nogicama, jer naravno, ona ga je izgrizla. Pa bih Vas zamolila za Vaše mišljenje o čemu bi mogla biti reč i koliko je to ozbiljan problem? Obzirom da i vlasnik njenih roditelja već duže vreme ima iskustva sa Pitbullovima, i rekao mi je da taj problem oni u ovom uzrastu obično imaju i da se kartofanom to sanira uspešno. I da li uz kartofan mogu da nastavim da dajem i AD kapi ili da pravim pauzu dok to pije? Hvala unapred.
O: Veliki psi su kroz istoriju uvek izvrsno obavljali zadatke koje je pred njih postavljao čovek. Uz snagu i istrajnost, krasi ih i izvrstan odsećaj njuha. Pokazuju i zadivljujuću odanost i doslednost, što ih čini korisnim pratiocima u mnogim situacijama.

Veliki psi ističu se i harmoničnom građom, i dostojanstvenim izgledom. Mogu izdržati razne testove izdržljivosti (dugo hodanje, rad pod ekstremnim uslovima ili čuvarske poslove). Stresan način života postavlja velike zahteve pred prirodnu otpornost organizma. Potrebno je i stil života uzeti u obzir ako želimo psu omogućiti zdrav i dug život.

Štenetu velike rase potrebno je 15 meseci da odraste. Dug i posebno delikatan rast (razvoj koštanog sistema) odvija se u dve faze. Bitni faktori u fazama razvoja su energetske potrebe, zrelost varenje šteneta i razvoj zubala.
Prva faza razvoja traje od odvikavanja od sisanja, pa do petog meseca života i karakteriše ga intenzivan rast. Koštani sistem šteneta se razvija, štene dobija 130 g dnevno u proseku i dostiže 50% težine odraslog psa u petom mesecu svog života. Tokom tih prvih pet meseci sistem za varenje šteneta je osetljiv i još uvek ne radi punim kapacitetom.

Druga faza traje od 5. do 15. meseca života i karakteriše ga progresivna konsolidacija probavnih funkcija. Dobijanje na težini se nastavlja, ali sporijim tempom. Razvija se mišićna masa i konsolidiraju se koštane strukture šteneta. Da bi se osigurao pravilan razvoj koštanog sistema, štenetu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu. Sistem varenje šteneta još uvek je nezreo i ne može asorbovati velike količine hranjivih materija. Pretrpavanje sistema za varenje dovodi do dijareje i može imati ozbiljne posledice za zdravlje šteneta.

U petom mesecu života izgradnja koštanih struktura i zglobova je skoro gotova, ali razvoj šteneta je daleko od završetka. Od petog meseca ulazi u fazu izgradnje mišićne mase i još uvek ima velike energetske potrebe. Unos energije treba biti strogo kontrolisan, kako bi se sprečilo prekomerno dobijanje na težini. Prekomerna težina može za posledicu imati deformaciju koštanog sisteam. Tokom ove faze sistem za varenje je postao zreliji, pa štene može da dobija veće količine hrane, kako bi zadovoljio svoj apetit.

Iz svega navedenog zaključujemo da je Vaš ljubimac još u razvoju, pa su zglobne veze mekane i nisu u potpunosti razvijene za podupiranje njegovog organizma. Hraneći ga superpremium hranom (Rustican, Aleva, Royal Canin, Purina...) osiguravate mu sve hranjive materije potrebne za izgradnju organizma.

Ukoliko je potrebno da dodajete vitaminsko-mineralne preparate (samo u slučaju ishrane domaćim obrocima ili industrijskim hranama manjeg kvaliteta, jer sa superpremijum hranom ne morate ništa dodavati), onda koristite isključivo preprate koji su namenjeni štencima, kao što je Pet Phos, Cafortan, Mineral ili Canilette.

Kako biste se uverili da li se koštane strukture razvijaju u skladu sa starosti Vašeg psa, preporučila bih Vam dodatne pretrage. Za kompletnu dijagnostiku i prognozu stanja koštanog sistema preporučila bih Vam Kliniku za hirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

OZNAKE: