Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Postovani, moja vodena kornjača je stara 5 godina. Hranim je račićima, smokijem, laravama komaraca, ponekad komadicima kupusa. Problem mi je nastao što nemogu da kupim u apotekama AD kapi koji su važan sastojak za život kornjača. Zanama me da li ima neka zamena za ad kapi , i vaša preporuka? Uljane kapi se ne mogu rastvoriti u vodii, te su mi predlagali da hranu koju dajem kornjači jednom dnevno (uvek ujutru) da umočim u te uljane kapi, ali neznam na takav način koliko to često smem da radim. Napominjem, da moj akvarijum sa kornjačom nema lampu.
Hvala na odgovoru, Radmila

O: Ukoliko ne možete da akvarijum držite na sunčevom svetlu, koje je neophodno, morate nabaviti posebne lampe koje simuliraju sunčevu svetlost. Ukoliko uslovi u terarijumu nisu zadovoljavajući, osim mekog oklopa javi će se i niz drugih bolesti, nepravilan rast (kornjačice ostaju male i zakržljale), itd.

Vitamine A i D možete dodavati u obliku suplemenata hrani koji se nalaze u ponudi Pet Centra. To su: vitamini linije SERA ,,Reptilin’’, ,,Reptimineral C’’ ili hrana linije  JBL ,,Agil’’.