Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam crvenouhu kornjačicu oko godinu dana, međutim, pre par dana sam je videla kako izbacuje neku crnu (na oko želatinastu) masu veličine oraha. Kada me je videla da je posmatram, uvukla je celu tu masu u sebe, da li mi možete reći o čemu se radi? Unapred hvala. Teodora

O: Na osnovu Vašeg pitanja nije bas najjasnije o čemu bi se moglo raditi, ali ukoliko je sa Vašom kornjačom zdravstveno sve u redu možda je reč o kopulatornom organu mužjaka. Pol je teško razlikovati posebno kod jako malih kornjačica.


Kako stare, postaju vidljive razlike. Kada dostignu polnu zrelost razlike su vidljivije. Kornjače polno sazrevaju između 3. - 5. godine života, što zavisi od vrste, odnosno veličine kornjače. Mužjaci su polno zreli kada dostignu veličinu od 10 cm, a ženke 16 cm telesne dužine. Da bi kornjača polno sazrela, mora da ima adekvatne uslove života (grejač, UV osvetljenje, ishrana). Rep mužjaka je duži nego rep ženke i u početnom delu širi. Osim toga otvor kloake ženke je nešto bliži korenu repa.

Trbušni deo štita ženke je ravan, dok je kod mužjaka malo udubljen, da bi pri kopulaciji penis lakše došao do kloake. U stanju mirovanja penis je gladak i uvučen u kloakalnom otvoru.

U svakom slučaju Vam savetujem da posetite veterinara ukoliko sumnjate da nešto zdravstveno nije u redu sa Vašom kornjačom.