Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P:  Stavili smo našoj kuci Kiltix (Bayer) ogrlicu protiv buva i krpelja. Medjutim, buve su se ipak pojavile ali samo na zadnjem delu tela, u blizini repa. Svi su nam preporučili ovu ogrlicu kao najbolju. Zar ne bi trebala zaštita da traje 7 meseci, a naš pas nosi ovu ogrlicu tek nedelju dana? Da li treba da stavimo još neku vrstu zaštite? Unapred hvala na odgovoru, Miloš

O: Antiparazitske ogrlice razlikuju se po sastavu i principu delovanja. Kod nekih aktivna materija  je antiparazitik koji uništava ektoparazite na životinji, a kod drugih su to razna eterična ulja koja "teraju parazite" od životinje.

Kiltix ogrlice sadrže dve aktivne materije: flumetrin i propoksur, koje dovode do paralize i uginuća ektoparazita (krpelja i buva), a takođe sprečavaju ponovnu infestaciju pasa ovim ektoparazitima. Posle  otpuštanja iz ogrlice aktivna materija se rasporedi po dlaci psa i ima produženo delovanje protiv buva i krpelja do 7 meseci.

Ogrlicu treba stalno nositi, jedino ju je potrebno skinuti pre kupanja i vratiti kada se dlaka osuši.

Ovo, kao i druga antiparazitska sredstva, ne treba međusobno kombinovati. Mogu se jedino kombinovati sa nekim od preparata na biljnoj bazi, koji sadrže eterična ulja, a imaju repelentno (odbijajuće) dejstvo.

Mislim da ste izabrali dobar preparat koji će Vašeg psa štititi od ektoparazita, ali neophodno je napomenuti da se buve nastanjuju  u okolini u kojoj boravi pas. Iz tih razloga neophodno je tretirati i te površine odgovarajućim antiparazitskim sredsvom, kao i redovno usisavanje tih površina.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak