Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj pas - Dalmatinac, star 4 godine, ima problema sa gutanjem hrane. Zapravo šta god da jede ne može da proguta hranu, izgleda kao da se davi. Potrebno joj je dosta vremena da joj ta hrana ode do želuca dok ona kašlje, pokušava da proguta ili izbaci hranu. Dešava se da tu hranu koju unese, ponovo izbaci tj. ispovraća. Uz to, stalno joj ide pljuvačka na usta. Jelena

O: Oboljenja usne duplje, ždrela i jednjaka mogu izazvati pojavu pomenutih simptoma kod pasa. Postoji više oboljenja pasa, vezana za ispoljavanje navedenih simptoma. 

Najčešće, to su: tonzilitis, dilatacija jednjaka (megaezofagus), strano telo u jednaku, kao i poremećaji inervacije jednjaka.

O tonzilitisu smo pisali ovde, ovde i ovde.

Jednjak je organ sistema za varenje koji povezuje ždrelo i želudac. Po anatomskoj građi je mišićna cev. Na gornjem delu jednjaka formiran je mišićni sfinkter koji, kada je zatvoren, sprečava vraćanje i aspiraciju hrane. Vratni deo jednjaka kod psa nalazi se levo od dušnika, a zatim prelazi iza njega. Tu započinje grudni deo jednjaka koji je ujedno i njegov najpokretljiviji deo, koji prolazi kroz mediastinum.

Jednjak završava u želucu gde se nalazi donji sfinkter, koji sprečava povratak hrane iz želuca u jednjak. Začepljenje jednjaka stranim telom dovodi do poremećaja pasaže sadržaja. Kod pasa se jednjak može začepiti stranim telom - kamen, drvo, neadekvatna igračka, a najčešće hranom i kostima.

Poremećaj pasaže kroz jednjak može nastati  kada je lumen jednjaka sužen usled pritiska okolnih organa ili tkiva (kompresija) ili usled grča muskulature (stenoza). Kada je lumen jednjaka potpuno zatvoren, kroz jednjak ne može proći ni hrana ni voda ni gasovi iz želuca. Kod parcijalne obstrukcije, tečnost i gasovi mogu proći. Simptomi se javljaju iznenada, za vreme i neposredno posle hranjenja. Životinja se uznemiri, spušta glavu (u nastojanju da izbaci zalogaj), žvače praznim ustima, bali i davi se. Obično odbija hranu, a ako ipak i dalje jede, povrati upravo progutani zalogaj.

Ako strano telo dugo stoji u lumenu jednjaka, može izazvati infekciju, nekrozu i probijanje zida pa i širenje gnojne upale na grudne organe. Visoko postavljeno strano telo u jednjaku može uzrokovati pojavu upale hrskavica grkljana.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i specijalnih metoda pregleda (ezofagoskopija, rentgen).

Megaezofagus je bolest nastala kao posledica poremećaja u motilitetu. U pitanju je proširenje jednjaka koje nastaje kao posledica neuromuskularne disfunkcije i izostajanja peristaltičkih pokreta koji sprovode zalogaj do želuca. Bolesni psi regurgitiraju hranu odmah ili nekoliko sati nakon obroka. Ponekad je nesvarena hrana pomešana sa krvlju, zbog upale i oštećenja koja nastaju na sluznici jednjaka.

Savetujem Vam da psa što pre odvedete kod veterinara, radi kliničkog pregleda i postavljanja dijagnoze.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak