Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mađarskog pulija starog 2 godine, u poslednja 2, 3 dana primećujem da pored normalne stolice ima i dosta mekšu i tečniju stolicu, malo manje jede. Inače se normalno ponaša trčkara i igra se. Da li je normalno da se to pojavi s vremena na vreme ili postoji razlog za brigu? Ništa mu ne dajemo pored njegovih granula, ali sam mu dala sam par zrna pečenog kikirikija, pa ne znam dal možda nije on uzrok takvoj stolici? Hvala unapred. Isidora
O: Kikiriki (lat. Arachis hypogaea) je povrće koje pripada porodici mahunarki (Fabaceae), a potiče iz Južne Amerike, Meksika i Srednje Amerike.

Kikiriki je bogat izvor belančevinama, vlaknima, mineralima, gvožđem, cinkom i vitaminima E i K. Kikiriki ne sadrži holesterol. Naravno, ne sme biti prženi i slani.

Kod ljudi alergija na kikiriki je jedna od pet najčešćih alergija na hranu, kako kod dece, tako i kod odraslih osoba. Kako su danas i psi sve više osetljiviji na razne sastojke trebalo bi ograničiti na jako male količine. Kako je Vaš pas reagovao dijarejom možda je najbolje da mu uopšte ne dajete ovu namirnicu.

Postoje male količine 'skrivenog' kikirikija u ljudskim prehrambenim proizvodima, tako da ih pas možda već i konzumira ukoliko dobije nešto od ljudske hrane.

O uzrocima dijareje kod psa pisali smo u tekstu Mekana stolica, Dijareja – uzroci, dijagnoza i terapija i Dijareja (proliv) i alergija.

OZNAKE: