Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam štene labradora staro 4 meseca. Počeo je da menja sekutiće. Dok nije krenuo da menja zubalo je bilo ok, a sada ne preklapa već udara gornji u donji zub. Da li mi možete pomoći savetom, dok ne bude kasno? Jasna

O: Zubalo odraslog psa ima 42 zuba, 20 zuba u gornjoj i 22 zuba u donjoj čeljusti. Zubi su kod pasa podeljeni na sekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Prema zubnoj formuli, pas ima po 6 sekutića, po 2 očnjaka i po 8 pretkutnjaka u obe čeljusti, te 4 kutnjaka u gornjoj, a 6 kutnjaka u donjoj čeljusti. Mlečni se zubi zamenjuju trajnim izmedu 4. i 6. meseca starosti.

Standard rase, što se zubala tiče, podrazumeva snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpuno makazastim zubalom, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na donje sekutiće. Zubi su postavljeni vertikalno u vilici. Svako odstupanje (predgriz, podgriz, klještasto zubalo) smatra se greškom, koja kod izložbenih pasa umanjuje ocenu. Greške zubala smatraju se naslednom manom, stoga se jedinke sa nepravilnim  zubalom isključuju iz uzgoja.

U svakom slučaju obratite se Vašem veterinaru  kako bi obezbedili  procenu zubala posle pregleda i dobili preporuku za  korekciju. Odgajivači takođe mogu imati informacije koje su  relevantne ambulante za korekcije zubala.

Četkice i paste za zube za vašeg psa kao i dodatni asortiman možete pronaći na našem sajtu.

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak