Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Interesuje me možete li mi dati više informacija oko izbora kaveza za ljubavnog papagaja -rozenkolisa. Naime, želim da kupim okrugli kavez 40x65 ali sam čitala na internetu da okrugli kavezi nisu najbolji izbor za papagaje. Takođe me interesuje da li bi veličina kaveza 40x65 bila dovoljna za pomenutog papagaja? Unapred zahvalna. Srdačan pozdrav, Sonja

O: Rozenkolisi mogu da porastu i do 18 cm, pa samim tim zahtevaju i nešto više prostora. Naravno, veličina kaveza zavisi i od broja ljubimaca, odnosno rozenkolisa. Ove ptice vole da imaju puno prostora i zato kavez mora biti što većih dimenzija (min. 45 x 55 x 45 cm).

Osim hranilice i pojilice, u kavezu se treba nalaziti i nekoliko prečki ili grana (od voćki). Isto kao i kod tigrica, štapić na koji ptica doleće na kućicu ne sme biti duži od 10 cm tako da na njemu može stajati samo jedna ptica. I igračke su važan element u životu ovih papagaja - zvončići, ljuljaške, grančice i ostale igračke napravljene od prirodnih materijala.


Takođe, svakodnevno Vašu pticu puštajte da slobodno leti. Zbog postavljanja kućice, najbolje je koristiti uglaste kaveze.

OZNAKE: