ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd 

P: Nekoliko godina uzgajam kanarince iz hobija. U poslednjih 3-4 meseca počeli su problemi, u vidu većih otoka na nogama, koji su jako bolni i potpuno onemogućavaju kretanje. Navedene promene pojavljuju se i kod mlađih i kod starijih kanarinaca, traju izvesno vreme i većinom prolaze, ali ima i manji broj slučaja koji su završili letalno. Veterinar je pokušao antibiotskom terapijom (lidaprim i ampicilin), ali bez uspeha. Molim za savet. Unapred zahvalan. Jovan

O: Otoci na nogama najčešće predstavljaju promene na zglobovima kod ptica, uzrokovane uglavnom greškama u ishrani. Najčešće se javlja bolest uzrokovana manjkom mangana i drugih elemenata, zatim vitamina (biotina), a i zbog nepovoljnog odnosa kalcijuma i fosfora u hrani, uz istovremeno preobilno davanje belančevina. Najčešće se javlja kod papagaja i kanarinaca. Zbog poremećenog okoštavanja donjih delova nogu i krila oboljenje ima za posledicu zadebljanje i savijanje skočnog zgloba i iščašenje Ahilove tetive. Čim se uoče prvi znaci, potrebno je smanjiti količinu belančevina u hrani.  

Da bi se preduhitrila bolest, potrebno je dati mineralne supstance i vitamine. Taloženje soli mokraćne kiseline (giht, urikoza, podagra) nastaje kao komplikacija upale bubrega. Zbog povećanog prisutstva mokraćne kiseline u krvi nastaje taloženje soli mokraćne kiseline u trbušnoj šupljini (trbušni giht) i zglobovima (zglobni giht). Uzrok je hrana prebogata belančevinama, a takođe je naročito važan i nasledni faktor. Bolest se prepoznaje kod trbušnog gihta po potištenosti i jakoj žeđi. Kod zglobnog oblika javlja se oticanje, bolovi, šepavost i nepokretnost. Dijagnoza se postavlja nalazom urata i prema kliničkim pokazateljima, a lečenje se sprovodi tako da se u hrani redukuju belančevine uz davanje zelene hrane.

Artritis (upala zglobova) može biti izazvana mehaničkim faktorima, zaraznim bolestima (stafilokoki, salmonele), infekcije nakon ubodnih rana, reumatizmom. Po svom toku može biti akutan i hroničan. Klinički znaci su oticanje zgloba, temperiranost i bolnost. Infekcije lečimo antibioticima širokog spektra, a hronične upale i kortizonskim preparatima.

 

OZNAKE: