Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nameravam da kupim kanarinca pa me zanima kada najranije mogu kupiti kanarinca tj. koliko on mora da bude star, a da nema opasnosti da mi ugine, ovo pitam jer želim da kupim što mladju pticu?
Hvala unapred, Jovan

O: Pre nego što se upustite u kupovinu kanarinca, potrebno je odrediti mesto i nabaviti kavez za njegovo držanje kao i upoznati se sa najoptimalnijim uslovima držanja. Prostorija u kojoj se drži mora biti svetla, bez promaje, sa dovoljno vazduha i normalne temperature.

Ne sme se iznositi iz jedne u drugu prostoriju u koliko su temperaturne razlike velike. Dimenzije kaveza zavise da li se kanarinac drži pojedinačno ili grupno. Kako su izuzetno društvene ptice, preporučila bih Vam da razmislite o paru. Minimalne dimenzije kaveza za držanje jedne ptice su: 20cm, dužina 35cm i visina 25cm. Najbolje je držati kaveze u visini ljudskih očiju, najbolje na policama. Svaki kavez treba da ima štapiće za sedenje kanarinca, dve šoljice, za hranu i vodu, korpicu za povrće i voće.  Dno kaveza bi trebalo posle svakog čišćenja ponovo posipati posipom.

Dobra ishrana je garant dobrog zdravstvenog stanja. Hrana koju možete koristiti može biti zrnasta, povrće i voće, mineralni dodaci. Zrnasta hrana obuhvata sva semena: uljana repica, svetlo seme, crno seme, konopljino seme, ljušten ovas, proso, muhar, seme salate. Povrće koje se daje kanarincima je: zelena salata, spanać, šargarepa, svež. Od voća, kanarincu treba obezbediti jabuku, krušku, bananu. Mineralni dodaci se obezbeđuju putem sipine kosti.

Što se tiče Vašeg konkretnog pitanja, najraniji uzrast  kada možete kupiti pticu mora biti usklađen sa činjenicom da su kanarinci ptice vrlo podložne stresu koji uvek utiče na zdravstveno stanje. Ove ptice dobijaju perje krajem prve nedelje, posle 10 - 13 dana progledaju. Posle 20 dana postaju nemirni, izlaze iz gnezda, a posle 23 - 25 dana počinju sami da se hrane. To je period kada se maladi odvajaju od roditelja i u periodu od 30 - 60 dana se hrane istom hranom. Iz svega navedenog, moja preporuka je da kanarinca kupite posle 60 dana starosti.

Sama dob kanarinca ipak neće biti presudna; važno je da mu osigurate dobre životne uslove i to je jedini garant dobrog zdravlja Vaše ptice. 

OZNAKE: