Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam mačka i danas mi stižu dva kunića lavlja glava pa me zanima kako da ih naviknem na zajednički zivot ,a bitno je napomenuti da je mačak po njegovoj prirodi lovac i do skoro je lovio komšijine kokoške. Veljko

O: Kunići mogu biti dobri sustanari drugim kućnim ljubimcima. Najveći izazov je početno upoznavanje, koje ne mora uvek proći glatko. Kombinacija nagona i karaktera drugih životinja sa njihovom urođenom potrebom za dominacijom, može izazvati probleme. Na sreću, ne i nerešive.

Mačke i kunići mogu postati veliki prijatelji i najčešće nema problema pri upoznavanju. Neki kunići čak preferiraju društvo mačke u odnosu na društvo drugog kunića. Mačke su prilično samostalna bića i njima hijerahija nije toliko važna kao kunićima. Iako mačke pripadaju grabljivicama, obično se dogodi da će upravo kunić postati dominantan, i juriti mačku po stanu.

U slučaju da je kunić vrlo uplašen i sramežljiv, pa se pri prvom susretu uplaši i počne bežati od mačke, ona to može shvatiti kao poziv na jedinu igru koju zna: lov za plenom. Takva igra se može loše završiti po kunića, ali sreća je da se događa vrlo retko. U tom slučaju držite kuniće neko vreme u kavezu, a mački dozvolite da ih izbliza posmatri, ali samo "preko žice". Sledeći korak je da jedna osoba uzme u ruke mačku, druga kunića i tada im dozvolite de se izbliza, onjuše i dobro pogledaju. Možete koristiti i povodac. Bitno je pomeriti vaše ljubimce na prisustvo onog drugoga. U svakom slučaju, nakon nekog vremena i oni će postati dobri prijatelji.

U svakom slučaju, ukoliko želite da držite obe vrste ljubimaca savetujem vas da budu odvojeni u kući ili da njihov zajednički kontakt bude pod nadzorom (barem u početku).

Savet - i mački i kuniću redovno podrezujte nokte.

OZNAKE: