Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Kod kuce stare oko deset godina jedno uvo opušteno je na dole, a drugo štrči uvis. Čula sam da je to zbog nedostatka kalcijuma. Da li je to tačno, i da li može to da se ispravi nekom terapijom? Slavić

O: Ušna školjka je građena od hrskavice koju sa obe strane prekriva koža bogata lojnim i apokrinim žlezdama. U početku, dok je štene veoma malo, hrskavica je mekana i savitljiva, dok vremenom postaje jača, manje savitljiva i svojim položajem, koji određuju okolni mišići, određuje način držanja ušiju. Smatra se da podizanje ušnih školjki počinje u isto vreme kad i zamena mlečnih zuba stalnim.

S obzirom da je taj period kod pasa od 3. do 7. meseca, znači da bi sa 7 meseci ušne školjke trebalo da su podignute i formirane.


U toku rasta, posebna se pažnja posvećuje pravilnoj, izbalansiranoj ishrani, što podrazumeva korišćenje kvalitetne hrane, premium ili superpremijum kvaliteta.

Ovakva hrana prvenstveno obezbeđuje da se pas razvije u zdravu i otpornu odraslu jedinku, ali indirektno ima uticaja na funkciju svakog organa, pa tako i hrskavice. Uz hranu superpremijum kvaliteta i eventualnog dodavanja mineralnih preparata u toku izmene zuba obezbeđujemo savršen razvoj organizma, a samim tim i hrskavice.


S obzirom da Vaš pas ima 10 godina, njegove ušne školjke su potpuno formirane i mišići kontrolišu njihovo podizanje. Kalcijum ne bi pomogao u ovom trenutku.


Ako pas od mladosti ima jedno spušteno, a drugo podignuto uvo to jednostavno u ovom trenutku ne može da se promeni, ali osim estetike, to ne predstavlja nikakav zdravstveni problem.


Međutim, ukoliko je pas normalno držao oba uha, a odnedavno mu je položaj jednog promenjen to može da ukaže na neurološku disfunkciju i potrebno je da ga veterinar detaljno pregleda kako bi se ustanovilo da li postoje posledice po zdravlje psa i njegov kvalitet života i da li je potrebno uključiti neku terapiju.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak