ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Mom psu mešancu se pojavilo nešto ispod desnog oka, poput sitne izrasline, pa da li možete da mi kažete o čemu se radi? I na koji način mogu to da tretiram? Unapred zahvalna! Prilažem i fotografije! Veliki pozdrav, Marija

O: Na osnovu priloženih fotografija u obzir bi se mogle uzeti sledeće promene: apbsces, hematom, tumor, iritacije kože zbog vlage, problem sa suznim žlezdama itd…


Abscesi koji su novonastale šupljine ispunjene gnojem, a mogu biti posledica povređivanja. Proces je okružen kapsulom, a nalaze se ispod kože. Često su praćeni bakterijskim infekcijama. Pri dodiru abscesa zapaža se fenomen fluktuacije (prisustvo gnoja pri dodiru).


Hematom najčešće nastaje kao posledica dejstva mehaničke sile (udarca) pri čemu dolazi do cepanja krvnih sudova, izlivanja krvi i do obrazovanja hematoma.

Kada pritisak izlivene krvi nadvlada pritisak u krvnom sudu koji je povređen, dolazi do prestanka isticanja krvi i rasta hematoma. Hematom je bezbolan, hladan otok.

Tumor predstavlja novonastalu tvorevinu u organizmu. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta, kao i u tome što maligni tumori metastaziraju (pokazuju tendenciju da se šire i infiltriraju u okolna tkiva i na druge organe i organske sisteme).

Benigni tumori ne daju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo. Zbog toga, da bi prognoza bila ispravna i da bi se utvrdio najbolji način lečenja, neophodno je ustanoviti vrstu i karakter tumora (dobroćudan ili zloćudan). Da li je tumor benigni ili maligni procenjuje se na osnovu patohistološkog nalaza ili nakon biopsije.

Takođe, ovakve promene mogu nastati kao posledica različitih iritacija, odnosno prisustva alergena kako iz spoljašnje sredine, tako i rezidua različitih materija koje se mogu naći i u samom organizmu psa. Problemi sa suznim žlezdama mogu biti jedan od mogućih uzroka.

Postoje i parazitske bolesti koje imaju sličnu simptomatologiju, poput demodikoze, ali za postavljanje takve dijagnoze je ipak, potrebno odraditi parazitološko-dermatološki pregled.


Različite bakterije mogu prouzrokovati slične promene, zbog toga što im vlažne sredina u predelu oka odgovara, odnosno pogoduje rastu i razvoju.

Savetujem Vam da posetite veterinara koji će klinički pregledati psa i utvrditi karakter promene i shodno tome uraditi eventualnu hirušku obradu ili sprovesti adekvatnu terapiju.

Na osnovu fotografija koje ste poslali mišljenja sam da promena se može sanirati uspešno, i da ipak nije opasna po život psa.

 

OZNAKE: