Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Do koje nedelje štenci trebaju da jedu mleko i kada treba uvesti granule u ishranu? Snežana

O: Štenci treba da sisaju najmanje tri, a najviše osam nedelja.

Adaptirano zamensko mleko za ishranu štenaca se koristi u ishrani u slučajevima kada mleko ne mogu dobiti od svoje majke ili kada ih je potrebno dohranjivati. U Pet centru postoji zamensko mleko za štence koje se daje od prvog dana života, kao i pribor za hranjenje (flašica i cucla).

Mleko u prahu u potpunosti može zameniti kujino mleko. Složenim postupkom iz zamenskog mleka je odstranjena laktoza (mlečni šećer), koja kod štenaca i pasa uzrokuje proliv, a sadrži grožđani šećer, kao i biološki hranjive sastojke, vitamine, minerale i mikroelemente. Mleko se prema propisanim razmerama razmućuje u vodi i uz pomoć flašice i cucle daje štencima. Mleko za štence možete nabaviti od nekoliko različitih proizvođača i pakovanja: Royal Canin 1'st Age Milk, Bewi Dog, Canina itd.

Štenci su siti ako ne cvile i spavaju sat i po do dva u komadu.

U prvoj nedelji starosti moraju da jedu 10-ak puta tokom dana (svaka dva sata), a noću moraju jesti 3 puta. Kasnije, kako štenci bivaju stariji i veći, izbacuju pojedine obroke, počevši od noćnih obroka.

Ponekad je potrebno sitnije i slabije štence stavljati prve da se najedu. Štencima je neophodno pre hranjena izmasirati trbuh, kako bi ih to nagnalo da izvrše nuždu, što kao rezultat ima buđenje apetita. Takođe obratite pažnju na temperaturu mleka koje bi trebalo da bude mlako i ne prevruće; hladno mleko takođe izbegavajte.

Krajem prvog meseca starosti postepeno im uvodite vlažnu, tj. suvu granuliranu hranu, koja je namenjena njihovim uzrastu. Naša preporuka je da se držite granulirane superpremijum hrane, koja u pravilnim razmerama sadrži sve hranjive sastojke, neophodne za kvalitetan rast i razvoj. Hrana koju Vam možemo preporučiti u tom periodu je Brit Care Puppy.

OZNAKE: