Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim vas da mi pomognete!! Mačka mi se omacila, ali uopšte neće mačiće da doji... Svake godine kad se omaci uvek odbaci mačiće ili ih odnese kod moje druge mačke da ih ona hrani, pošto se najčešće u malom razmaku obe omace, pa ova druga prihvati sve mačiće. Ali ove godine druga mačka se ranije omacila i njeno mače je već veliko, pa ove neće da prihvati. Ne znam šta da radim? Kako da hranim mačiće? I na koliko sati?  Ne znam šta da radim. Slađana

O: U slučajevima kada majka odbaci leglo i ne želi da ih doji, kao kvalitetna alternativa se vrši ručno hranjenje mačića.

Hranjenje se vrši adaptiranim mlekom i preparatima /  hranom koja je prilagođena za potrebe u tom periodu:

- COLBOOST Pet / kolostrum (zamena za kolostrum za mačiće), koja obezbeđuje stvaranje brzog i efikasnog lokalnog imuniteta.

Uputstvo za upotrebu:  rastvoriti 4 gr. COLBOOST Pet (jedna kašičica iz pakovanja) u bočicu (bočica i cucla se dobijaju u sklopu preparata) za hranjenje sa 60 ml mlake vode.

Prva doza:  što pre po rođenju
Druga doza: nakon 8 sati
Treća doza: 24 sata nakon rođenja

Nakon toga u ishrani koristite adaptirano mleko za mačiće. Adaptirano mleko za mace je potpuna hrana za mladunce, sve do 1,5 meseca života, kada postepeno mogu preći na granuliranu hranu.

Preporučujemo mleko Royal Canin / Babycat Milk. Takođe i bočice sa cuclama, prilagođene malim čeljustima, se nalaze u našoj ponudi.

Komparativne analize kravljeg i mačijeg mleka ukazuju da je kravlje mleko siromašnije belančevinama i masnoćama, a sadrži povećanu količinu laktoze. Zato je adaptirano mleko sastavom vrlo slično (iako probavljivošću nikad isto) mačjiem mleku. Mace se do perioda od 2 nedelje hrane svaka 2 - 3 h, sa 3 nedelje svaka 2 - 3 h, uz jedno hranjenje noću. Do perioda od 4 nedelje svaka 3 - 4 h uz jedno hranjenje noću i sledeće dva nedelje u razmacima od 4 h, sa tim da polako uvodite nakvašeni obrok dehidrata, npr. Brit care (Brit care Kitten), Weaning kitten - Royal canin, Hill's Kitten i sl.

Superpremium hrana za mačiće u ovoj osetljivoj fazi osigurava podršku razvoju imunološkog sistema, kao i pravilnu funkciju sistema za varenje.

OZNAKE: