Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Interesuje me ishrana žakoa? U prilici sam da dobijem žako papagaje, koje jako dugo želim, ali su očupani! Ne znam da li su se ptice među sobom počupale ili se same očupale! Ako postoje preparati u Vasem centru, preporučite!
Unapred zahvalna, Anamarija

O: Žakoi se hrane mešavinom semenja za velike papagaje, voćem i povrćem. U našoj ponudi možete naći hrane za velike papagaje  proizvođača Versele - Laga  koje u svom sastavu imaju raznovrsno semenje i ekstrudirane pelete sa vitaminima.

Jednom nedeljno i ređe možete ponuditi meku hranu (Orlux pate gold), koja je bogatija proteinima, vitaminima i mineralima, u odnosu na zrnastu hranu. Meku hranu je neophodno dodavati ukoliko želite da se ptice razmnožavaju, kao i u odgoju mladih. Povremeno im se mogu dodavati vitaminsko - mineralni preparati, ili vitaminsko - aminokiselinski preparati, posebno u periodu mitarenja.

Slaba operjalost može biti posledica loše ishrane (toksini u hrani, posebno velika količina cinka), poremećaja u ponašanju, kao i postojanja kožnog oboljenja. Uzrok opadanja perja takođe mogu biti endoparaziti, oboljenja jetre, endokrini poremećaji, neoplazije, alergije.

Kod papagaja se mogu naći i spoljašnji paraziti. U tom slučaju pticu treba tretirati preparatima koji se koriste za suzbijanje parazita. U ponudi Pet centra imamo preparat Avisan koji suzbija parazite - pipe (tekuti) i buve, a koji takođe uspešno suzbija sve vrste ektoparazita u kavezima. Ono što Vi možete da uočite kod Vaše ptice - kada su u pitanju paraziti - je pojava crvenkastih mesta uboda na mestima bez perja.

Mitarenje je fiziološki proces, koji se kod ptica javlja najčešće dva puta godišnje, u martu (prelaskom iz zime u proleće) i u septembru (prelaskom iz leta u jesen). Promena perja je postepena i obično traje 4 - 7 nedelja. Mitarenje predstavlja napor za organizam, jer je u toku izgradnja novog perjanog omotača - od paperja do poletnog perja. Karakteristika mitarenja je u tome što su ptice u to vreme veoma osetljive i može doći do promene opšteg stanja ptice. Intenzivno gubljenje perja u mnogome izmeni izgled, pa ptice mogu ostati neoperjane nekoliko nedelja.

Pravilnom ishranom, kao i dodavanjem preparata koji utiču na proces mitarenja (Muta - vit), može se znatno poboljšati izgled ptice.

Za dobijanje konkretne dijagnoze neophodno je odneti pticu na pregled kod veterinara.

OZNAKE: