Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam labradora starog 4 godine i živi van kuće, tj. u dvorištu. Pošto se nalazi u Bosni kod mojih roditelja, gde su zime veoma hladne, a temperature se spuštaju i do -15°C, zanima me da li imate preporuku za neku vrstu hrane, vitamina, tableta i bilo šta drugo što bi moglo da mu se daje da nekako lakše istrpi velike hladnoće? Svaki savet je dobro došao. Vanja

O: Tokom zime, kada su niske temperature, postoji realan rizik da se pas prehladi. Naročito su osetljivi psi koji žive u stanu pa samo nekoliko puta dnevno izlaze napolje.

Kako bi se aklimatizovali na nagle promene temperature, bilo bi korisno psu oblačiti odevne predmete čiji je osnovni zadatak da psa zaštite od vlage i hladnoće tokom dugih jesenskih i zimskih dana. Važno je da odeća bude funkcionalna (laka za oblačenje i održavanje), zatim estetski prihvatljiva i za životinju udobna.
 
Ukoliko pas boravi napolju može se reći da ima bolju sposobnost aklimatizacije od kućnih pasa, iz razloga što se takvi psi postepeno navikavaju na promenu temperature. Preporučila bih Vam da psu koji živi na veoma niskim temperaturama obezbedite kućicu koja je termički izolovana. Dimenzije kućice bi trebalo da su takve da pas može u njoj ustati i okrenuti se.

Što se tiče ishrane preporučila bih Vam da psa hranite gotovom, lako svarljivom i kaloričnom hranom kojoj je povećan sadržaj proteina i masti (Alleva - H / P, Brit Care - Activity... )

Od preparata koje možete uključiti kao suplement hrani preporučila bih Vam vitaminsko - aminokiselinske preparate: Canina V25, Canivit Multivit, Multivitamin - mineral...

Pas bi trebalo piti mlaku vodu tokom velikih hladnoća.

Najveći broj promrzlina kod pasa se javlja na šapama, zato bih Vam preporučila da posebnu pažnju obratite na negu šapa. U te svrhe možete koristiti zaštitni losion za šape - Armonie Naturali. Ovaj losion hidrira, regeneriše i čisti kožu šapa, umiruje ispucalu i obnavlja oštećenu kožu čineći je zdravom i jačom.
 
Psi veoma vole sneg i bez obzira na to što zima nosi brojne poteškoće, ako se spremno dočeka, može psu doneti puno uživanja i radosti.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak