ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam iguanu staru dve godine. Na nozi ima neke tačke i samo na tom mestu ima, ne znam šta je, neki su mi rekli da su to gljivice ali ne znam kako je to dobio i kako se to leči. Te tačke izgledaju kao mrtvo tkivo narandžaste boje.
Hvala, Miloš

O: Kod reptila su relativno česte promene na koži koje nastaju uglavnom zbog neadekvatnih uslova držanja. Mehaničke povrede, razmekšanja kože usled prevelike vlage, opekotine od grejača su ulazna vrata za veliki broj mikroorganizama koji se nalaze u spoljašnjoj sredini. Pad opšte otpornosti doprinosi pojavi i širenju oboljenja, a utiče i na sam uspeh lečenja. Od kožnih promena kod reptila se najčešće sreću apscesi, gljivična oboljenja, bakterijska oboljenja, povrede i opekotine. Apscesi nastaju nakon primarne lezije ili loših uslova spoljašnje sredine. Supkutani apscesi izgledaju kao čvorići ili otekline ispod kože. Diferencijalno dijagnostički se mogu zameniti sa hematomima, tumorima i parazitnim nodulima.

Iz apcsesa se načešće izoluju sledeći mikroorganizumi:  anaerobni Peptostreptococcus i aerobni  Pseudomonas, Aeromonas , Serratia, Salmonella, Micrococcus, Erysipelothrix, Citrobacter freundii, Morganella morganii, Proteus, Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia coli , Klebsiella, Arizona  i Dermatophilus. Apscesi se  obrađuju hirurškim putem uz aplikaciju antibiotika. Gljivična oboljenja kože su uzrokovana većim procentom vlage u vazduhu, lošom ishranom i stres faktorom. Najčešći uzročnici gljivičnih infekcija kože reptila su gljivice iz rodova: Geotrichum, Fusarium i Trichosporon. Klinička slika varira u zavisnosti od dužine trajanja procesa, a tretman se svodi na lokalnu aplikaciju antigljivičnih masti i izlaganje ultravioletnom zračenju (lampe sa UV spektrom). Opekotine nastaju ukoliko se koriste loši izvori toplote (podni grejači). Da biste dobili sigurnu dijagnozu, a samim tim i adekvatnu terapiju, neophodno je da odvedete iguanu kod veterinara na pregled. Sa promenjenog mesta na koži je neophodno uzeti bris, da bi se izolovali uzročnici koji su doveli do oboljenja.

Dok ne odvedete iguanu na pregled, proverite da li ste joj obezbedili adekvatne uslove za život, o  čemu se možete informisati u odgovrima Zelena iguana, Zelena iguana - ishrana i uslovi držanja