mirjana


P.,

Odgovara: Mirjana Pejčić, dr. vet. med., Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

Kožni simptomi su mutna dlaka i obostrane simetrične alopecije (područja bez dlake) koja se mogu proširiti i na celo telo, ali su najčešće na glavi i ekstremitetima. Na tim mestima se dlaka lako iščupa, a koža je bez tonusa, tanka i hiperpigmentisana. Na stomaku se pojavljuju strije i komedoni (miteseri) te kalcinoza kože (mala tačkasta područja kalcifikacije koja mogu biti jako bolna). Hronična površinska gnojna upala kože, gljivice i demodikoza (šugarac) najčešće su prvi uzroci zbog kojih se vlasnik javlja veterinaru. Pojačana žeđ i glad su česti. Mišićna slabost, proširen stomak (zbog povećane jetre, redistribucije masti i slabih trbušnih mišića), povećana osetljivost na infekcije, pojačano dahtanje i promenjivo ponašanje ili neurološki simptomi su često prisutni.

Krvnom pretragom nalazi se povećan broj neutrofila i smanjen limfocita i eozinofila. U 90% slučajeva povećana je alkalna fosfataza, srednje do značajno povcećana ALT (jetreni enzim) te povećani holesterol, trigliceridi ili glukoza. U urinu se može naći bakterije, proteini i šećer. Dermatohistopatološki su promene opšte za endokrine promene.  Mineralizacija (kalcinoza), tanka koža  mogu ukazivati na bolest, ali ne moraju biti uvek prisutni. Ulltrazvukom trbušne šupljine može se videti povećanje ili tumor nadbubrežne žliezde. Objektivna dijagnoza hiperadrenokorticizma zahteva sprovošenje specifičnih endokrinoloških testova koji uključuju ACTH stimulativni test, deksametazon supresijski test i odnos kortizola i kreatinina u urinu. Pojačana žeđ i glad koji se javljaju kao simptomi Kušingove bolesti mogu se javiti  i kod pasa koji primaju Phenobarbitol. Što se interakcije lekova tiče, Phenobarbitol će bitnije uticati na delovanje antikoagulansa, kortikosteroida i nekih antibiotika (npr. doxycycline, griseofulvin).

Istraživanja pokazuju da se kod duže primene fenobarbitala u organizmu psa javljaju defitici folne kiseline, vitaminima D, K, B6 i B12, kao i kalcijuma. Zato Vam preporučujem da u ishranu psa uvedete neki od vitaminsko mineralnih dodataka.

 

OZNAKE: