ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Poštovanje, imam šarplaninca starog 9 meseci. Krupan je i jak i veoma dobar čuvar tako da stranci ne mogu da ga maze i da mu prilaze. Zanima me šta Vi mislite o primeni sedativa prilikom čipovanja i vakcinacije, pošto niko osim porodice ne može da mu priđe pa ni veterinar. I koje sredstvo mislite da je najbolje? Da ga malo ošamuti da bi bio miran jer ima dugu i gustu dlaku, trebaće vreme da veterinar ubaci čip. Kontaktirala sam odgajivača od koga smo ga kupili i on kaže da su i njegovi zaštitnički nastrojeni i da ih tako vakciniše, takođe mi je još jedan odgajivač isto savetovao, ali bi mi puno značilo i Vaše mišljenje. Oni koriste Ketamin, Ketalar... mada su i to injekcije. Ne znam da li postoji  neko sredstvo u obliku tablete?
Hvala unapred na odgovoru, Pozdrav, Nevena

O: Stres koji životinje doživljavaju odlaskom kod veterinara je dovoljan da u njima izazove rekaciju takvu da ni sam vlasnik ne može da prepozna ponašanje svog ljubimca. Vrlo često, umiljati pas, omiljen u komšiluku, koji se družio sa svima u okolini, postaje agresivan.

Razumljivo je potpuno, jer dolaskom u veterinarsku ambulantu, on ulazi u novi ambijent.  Oseća drugačije mirise, čuje drugačije zvukove, okružen je nepoznatim ljudima i životinjama što izaziva strah. Nije moguće u napred predvideti kakva će biti reakcija ljubimca. To isto znači da i pas koji je generalno zaštitnički nastrojen prema vlasniku, koji ispoljava rezervisanost ili agresiju prema neznancima, u veterinarskoj ambulanti,  reakciju na strah može iskazati na potpuno neočekivan način. Može biti uplašen i potpuno sarađivati sa veterinarom i vlasnikom. Pri dolasku psa u ambulantu i vlasnik i osoblje treba da se ophode  prema psu na nežan način, smireno, bez naglih pokreta i mirnim, nepretećim tonom.

Kod pasa za koje se sumnja da bi mogli biti agresivni i napasti ostalje pse ili ljude, pre dolaska u ambulantu mora se staviti navlaka za njušku ili korpa, koja onemogućava ujed. Pas se drži na kratkom povodniku, oslanjajući se telom na telo vlasnika, kako bi vlasnik lakše mogao da proceni buduću reakciju psa. Veterinar će Vas uputiti na koji način da držite Vašeg psa pri pregledu. Ukoliko veterinar uoči rane znake anksioznosti, radi opšte bezbednosti, kako psa, tako vlasnika i osoblja, može se odlučiti na aplikaciju umirujućih sredstava, koja će omogućiti bezbedniji i lakši pristup životinji, radi dalje manipulacije. Acepromazin i hlorpromazin su dva najčešća fenotijazina koji se koriste kao trankvilajzeri u veterianrskoj medicini pri umirenju životinja radi lakše manipulacije. Deluju antidopamiski, tj. umanjuju voljnu lokomotornu reakciju. Za koji će se umirujući preparat odlučiti veterinar zavisi od trenutne situacije i njegovog kliničkog iskustva.
 
Svakako, pre posete Vašem veterinaru, možete ga kontaktirati i dogovoriti se sa njim oko izbora sedativa ili čak i primene sedativa možda i pre samog dolaska u ambulantu. 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak