Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Šta je sve potrebno  za održavanje  guštera?
Milojković Balša

O: Gušteri su najčešći gmizavci na svetu. Gmizavci (Reptilia) su odigrali izuzetno značajnu ulogu u istoriji razvoja životinjskog sveta jer je to prva grupa kičmenjaka koja je u potpunosti izašla na kopno. Ova evolucija omogućena je zahvaljujući razvoju jaja sa amnionom: opna (amnion) je obavijala embrion koji se nalazio u tečnoj sredini, pa je embrion mogao da se razvija lebdeći u tečnosti, a nije bilo potrebno da se jaja polažu u vodi.

Gmizavci, među koje spadaju i gušteri su poikilotermne životinje čija telesna temperatura zavisi od temperature okoline. Sa padom temperature spoljašnje sredine, pada i njihova telesna temperatura. Izlažući telo sunčevim zracima, gmizavci nastoje da zadrže telesnu toplotu. Zbog toga su u nepovoljnom položaju u onim oblastima gde oblačno i hladno vreme umanjuje takve mogućnosti. To je razlog što gmizavci uglavnom prebivaju u toplijim krajevima. Relativno mali broj vrsta nastanjuje predele velike geografske širine. Telo im je zaštićeno rožnim krljuštima (kod nekih grupa, to su ploče), koje ih štite od gubitka tečnosti. Na prstima imaju kandžice, koje olakšavaju kretanje po kopnu, takođe od rožne materije. To je naime materija koja se sreće u različitim organima, još i kod ptica i sisara, što evolutivno povezuje sve tri klase.

Na prednjem delu tela guštera je pljosnata šiljasta glava koja je širokim vratom podeljena od trupa. Na glavi su velike oči sa pokretljivim očnim kapcima. Trup se završava dugačkim repom koji gušteri u opasnosti mogu otkinuti i tako pobeći od neprijatelja. To se naziva autotomija (samoosakaćivanje). Otkinuti deo repa može se delimično obnoviti. Kreće se pomoću dva para kratkih nogu na kojima ima pet prstiju. Telo se ne naslanja na noge, jer se one nalaze po strani. Stoga kod kretanja stomakom dotiču zemlju pa kažemo da gmižu. Koža guštera je suva, bez žlezda, pokrivena rožnatim ljuskama koje sprečavaju gubitak vode iz tela. Ovo "odelo" gušteru ograničava rast pa se moraju presvlačiti.

Kretanje gušteru omogućuje snažan kostur i dobro razvijeni mišići. Gmizavci imaju iste delove kostura kao i vodozemci. Gmizavci imaju rebra od kojih je prvih pet pari spojeno s prsnom kosti. Vazduh im ulazi kroz disajne puteve u grkljan, zatim u dušnik koji se grana u dve dušnice. One dovode vazduh u pluća koja imaju veću površinu od žabljih. Na leđnoj strani tela su dva bubrega koja izlučuju mokraću u čvrstom obliku. Imaju i mokraćni mehur.

Hrana ulazi kroz usta u kojima se nalaze zubi koje mogu menjati celog života. Tu je mnogo žlezda i tanak, dugačak rašljasti jezik pomoću kojeg osećaju miris

Srce gmizavaca / guštera je trodelno. Građeno je od 2 pretkomore i 1 komore koja je delimično pregrađena. U komori se zbog toga delimično mešaju arterijska i venska krv. Temperatura im je promenljiva. U njene stanice dolazi mala količina kiseonika. Tome je uzrok relativno mala površina pluća, mali broj crvenih krvnih zrnaca i malo srce s obzirom na veličinu tela i njegovi spori otkucaji.

Sezona parenja određena je temperaturom i periodom promene svetla (dana i noći), pa ako je omogućena pravilna klima i ishrana, do parenja dolazi u proleće. Ženke zahtevaju pojačanu ishranu, posebno rastu zahtevi za kalcijumom i fosforom, pa se standardna doza vitamina i minerala udvostručuje.

Većina jaja inkubira se na temperaturi od 28°C sa malim varijacijama u temperaturi. Sama inkubacija traje od 38 - 90 dana zavisno od vrste.

Pre nego što se odlučite za držanje guštera proverite uslove koje imate u vašem stanu: temperatura, vlaga, slobodan prostor za terarijum itd..

Ti parametri, a najviše slobodan prostor, bitni su za izbor vrste. Nikako nemojte zanemariti vreme i pažnju koju im morate posvetiti. Ako ste početnik i nemate iskustva sa držanjem guštera najbolje je započeti sa manje zahtevnim vrstama: anoliama, leopard gekonom ili iguanom. Naravno to najviše zavisi od slobodnog prostora. Anoli i leopard gekonu dovoljan je terarijum od 30 litara, dok za iguanu trebate terarijum od najmanje 300 litara ili čak celu sobu.

Više informacija o uslovima držanja iguane pročitajte ovde.

Svaka vrsta zahteva redovno hranjenje i održavanje, što znači svakodnevno sveže žive insekte ili pripremu zelene hrane. Međutim, u zavisnosti za kog se guštera opredelite, morate biti spremni na dodatnu edukaciju u vezi ishrane jer npr. iguane su biljojedi, pe se u ishrani isključivo koristi hrana biljnog porekla. Građa probavnog trakta i probavni enzimi jedino mogu svariti hranu biljnog porekla.

Sastavni delovi terarijuma su lampe / sijalice (UV-spektar + lampa za sunčanje), grejač, termometar, biljke, dekoracija.

Ako bi izdvojili osnovnu opremu za formiranje kvalitetnog terarijuma, ona bi se svela na sledeće stavke:

- adekvatan terarijum (veličina zavisi od vrste guštera)
- posudica za hranu i vodu
- grejač
- osvetljenje
- UV lampa
- ukrasno bilje
- vitamini i minerali

Napominjemo da je mnogo je lakše održavati mikro klimu u većem terarijumu nego u manjem (posebno biljke), akvaristima je ta problematika vrlo dobro poznata. Kod formiranog terarijuma morate obratiti pažnju na temperaturu i vlažnost.

Ukoliko se npr. odlučite za leopard gekona, više informacija o adekvatnim uslovima držanja ove vrste pogledajte ovde.