Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo crvenouhe kornjače, pa nas interesuje ako kornjače imaju upalu očiju, koji lek treba da se primeni, i da li hipemanganski rastvor može da se koristi i u kojoj razmeri?
Hvala na odgovorima, Ivan

O:
Bolesti očiju u kornjača manifestuju  se otečenim kapcima, žmirkanjem ili potpunom nemogućnošću otvaranja očiju, gnojnim iscetkom i svrabom, a nastaju kao posledica upalnih promena izazvanih infekcijama ili zbog neadekvatnih uslova držanja.

Bolesti očiju najčešće su uzrokovane manjkom vitamina A u prehrani, lošim kvalitetom vode, te bakterijskim, gljivičnim, virusnim infekcijama, alergijskim reakcijama, kao i mehaničkim oštećenjima uzrokovanim stranim telima, a mogu se javiti i sekundarno usled nekih drugih organskih oboljenja ili dehidracije.

Upala očiju ponekad se može biti jedan od simptoma upale pluća. Ako je kod kornjača prisutna upala pluća, pored iscedka iz oka može se primetiti i poremećaj plivačke ravnoteže pošto su pluća efikasan hidrostatski organ.

I uslovi držanja mogu biti odgovorni  za pojavu oboljenja u kornjača. Manjak vitamina A - hipovitaminoza A, kao uzrok oboljenja oka, posledica je neadekvatne i manjkave ishrane. Avitaminoza vitamina A najčešće se manifestuje  kao blepharitis - upala očnih kapaka. Lečenje se sprovodi vitaminskim preparatima vitamina A, oralno ili injekciono, zavisno o težini stanja.

Oči ne bi trebalo ispirati kamilicom, jer kamilica omekšava rožnjaču  te na taj način predstavlja idealanu sredinu  za razvoj mikroorganizama. Sredstvo koje je najbezbednije za ispiranje očiju je fiziološki rastvor. Fiziološki rastvor se može koristiti i pre aplikacije određenih masti a i za otklanjanje mehaničkih nečistoća oka. Ukoliko je upala očiju posledica respiratornih infekcija, lečenje se sprovodi injekcionom aplikacijom antibiotika (ampicilin, gentamicin) kroz najmanje 5 dana, a ako se radi o lokalnoj infekciji oka, terapija se sprovodi antibiotskim mastima i kapima lokalno. Bitno je da se ne koriste, ukoliko nisu nužni, preparati koji sadrže kortikosteroide (kao što su to Dexamethason - neomycin kapi) jer često dovode do oštećenja rožnjače, a posljedično i vida.

Ipak za precizniju procenu zdravstvenog stanja potrebno je obratiti se veterinaru koji je u stanju da izvrši pregled i na osnovu toga postavi dijagnozu i odredi terapiju.