Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Usvojili smo belo mače, mužjaka, koje je imalo mesec dana, sada ima mesec ipo, činilo se savršeno, zdravo kao i roditelji, polupersijsko je i ima plave oči. Lepo se razvija, jede, igra se ali polako smo počeli da primećujemo da ne reaguje na zvuk. Pročitala sam vaše objašnjenje za genetsku predispoziciju belih mačaka i plavih očiju ali jednostavno to ranije nismo znali, niko nas nije uputio da se to dešava u većini slučajeva. To nam je baš teško palo i želeli bi da nekako pomognemo našoj maci. Da li postoje ikakve šanse da ono ikada bar u nekoj meri pročuje?
Jelena

O: Otprilike 20 posto belih mačaka, posebno onih sa plavim očima, već se rodi gluvo. Naime, plavooke bele mačke najčešće pate od urođene gluvoće, međutim gluvoća se može razviti i kod starijih mačaka.
 
Anomalija može zahvatiti jedno ili oba uha pa se gubitak sluha koji zahvata oba uha naziva bilateralnom, a jednog uha unilateralnom gluvoćom.

Dok se zdravo mače vrlo brzo privikne na identifikaciju zvukova, ono koje ne čuje oslanja se na svoje oči i nos koji nadoknađuju njihovu nesposobnost sluha. Koristeći primarno vizualne znakove gluvo mače čini se da reaguje na zvukove na isti način kao što to rade i mačići koji normalno čuju. Npr. kada čovek pozove zdravo mače, gluvo mače jednostavno gleda i sledi ostale u leglu i ostavlja utisak kako je čulo poziv.

Gluvoća nastala kao nemogućnost provodljivosti zvuka je posledica abnormalnosti spoljašnjeg uha, ušnog kanala, bubne opne ili srednjeg uha. Prekomerno nakupljen cerumen koji obstruira ušni kanal i bubnu opnu, kao i opsežne infekcije uha neki su od primera gluvoće zbog provodljivosti. Neurološka ili senzorička gluvoća uzrokovana je abnormalnostima unutrašnjeg uha, slušnog nerva ili samog mozga. U ovu grupu spadaju kongenitalna gluvoća (nasleđena), usled starosti i toksičnosti lekova.

Ukoliko se radi o gluvoći zbog nemogućnosti provodljivosti, može se pristupiti lečenju ako se uzrok (kao što je cerumen) može ukloniti čišćenjem ušnog kanala i izlečenjem infekcije lokalnom ili sistemskom aplikacijom antibiotika. Neurološki uzroci gluvoće na žalost nemaju leka.

Svakako Vam savjetujem da posetite veterinara kako bi se ustanovio stepen gluvoće, eventualno otklonio uzrok i utvrdila mogućnost lečenja.

Ukoliko se pregledom utvrdi da je Vaša mačka zaista potpuno gluva, ne bi je trebali puštati napolje jer su rizici veći od dobrobiti. Međutim, bez obzira je li gluvoća prisutna od rođenja ili se javila kasnije u životu, mačke mogu živeti sretnim životom ako im se pruži primerena nega. Budite oprezni kada joj se približavate i budite je tako da je ne preplašite. Dobro joj je staviti ogrlicu sa zvoncem kako biste uvek znali gde se nalazi. Treba obratiti pažnju i na opasnosti koje vrebaju u domu (treba dom učiniti sigurnim od fizičkog ozleđivanja). Takođe, razmislite o tome da mački nabavite radi društva još jednu mačku, koja čuje, možda čak i psa, jer posmatranjem pokreta psa ili druge mačke gluva mačka može razumeti šta se događa.

O ovoj temi pisali smo i ovde.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak