Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam štene boksera staro 4 meseci. Zanima me da li smem da ga držim napolju kad su temperature blizu nuli i da li je tačno kao što su mi neki rekli da trebam bar dva do tri puta dnevno da mu ispiram oči kamilicom?
Unapred zahvalan, Zvonko

O: Mladi psi u periodu rasta usvajaju informacije iz spoljašnje sredine veoma brzo i jako je važno da se pas u slučaju držanja napolju ne oseća odbačenim. Ovaj prelazak na novonastale uslove držanja bi trebalo da bude postepen, sa dovoljno pažnje i posvećenog vremena kao i kod kuće.

Učvrstite vezu između Vas i psa redovnim šetnjama i druženjem. Savetujem Vas da štene držite neko vreme u kući sa Vama, a da ga postepeno izlažete spoljašnjim uslovima (pas star 4 meseca nema tako jak imunološki sistem pa bi u slučaju niskih temperatura trebalo sačekati sa odvajanjem u dvorište).

Ako ste odlučili da psa držite napolju, neophodno je obezbediti optimalne uslove života koji zadovoljavaju zoohigijenske standarde. Kućica za psa mora imati adekvatne dimenzije koje odgovaraju standardu rase (da u njoj pas može da ustane i okrene se, ali ne veća od toga), zatim položaj kućice bi trebalo da je odgovarajući, na bezbednom mestu koje je zimi dovoljno toplo a leti dovoljno hladno, zaštićenom od vetra, na položaju koji dozvoljava da pas može osmotriti celo dvorište, sa odignutim dnom barem 10 - 20cm od poda, sa nadstešnicom koja ga štiti od kiše i vetra.

Jednom utvrđeno mesto za kućicu ne bi trebalo menjati.

Opremu za boravak psa na otvorenom možete pronaći ovde.

 

Što se tiče higijene oka i zaštite konjuktive od stranih čestica i mehaničkih nečistoća, preporučila bih Vam čitav niz kvalitetnih preparata koji danas postoje na tržištu. Kamilica nikako nije dobar izbor za higijenu oka, zato što (za razliku od uvreženog mišljenja) može pogodovati razvoju bakterija, tako da posledično može doći do pojave konjuktivitisa.

Preparati koje vam preporučujem su: Herba Max - Augenlotion; Trixie - Augen pflege; Canina - Augen pflege itd.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak