Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Imam Sibirskog Haskija (ženku) starog osam meseci. Skoro na celom telu promenila je dlaku sem na zadnjim udovima. Na tom mestu ima dosta "mrtve dlake", izgleda kao materijal kojim se pune jorgančići za decu, kada pokušam da odstranim četkanjem "mrtvu dlaku" pas se ponaša vrlo agresivno, grize, grebe.... Svuda dozvoljava da je četkam sem na zadnjim nogama. Molim Vas da mi pomognete što pre.
Hvala, Aleksandar

O: Dlačni folikuli pasa su složenog tipa.

Centralna dlaka je okružena sa 3 - 15 manjih dlačica i dele zajednički folikul. Rast dlaka je kontrolisan velikim brojem faktora - nutritivnih, hormonskih, kao i uticajem fotoperioda (godišnjeg doba).

Faza u kojoj raste dlaka se naziva anagena faza. Faza u kojoj dlaka miruje je telogena faza. Svaka dlaka ima svoj vek. Dlaka  ispada iz folikula, a na njenom mestu izrasta nova dlaka. Ova zamena dlaka se može primetiti tokom cele godine, a najintenzivnija je u proleće i u jesen (linjanje). Linjanje je indukovano vrednostima spoljašnje temperature i fotoperiodom.

Poremećaji u izmeni dlaka, kao i samom njihovom kvalitetu mogu biti posledica nutritivnih i hormonskih dejstava (tiroksin i glukokortikoidi), kao i posledica sistemske bolesti.

Neprijatnost koju oseća Vaš pas tokom četkanja najverovatnije potiče od bola. Bol može biti izazvan postojanjem kožnog oboljenja ili čupanjem tokom četkanja.

Da biste poboljšali kvalitet dlake neophodno je da hranite psa kvalitetnim hranama koje su optimalno izbalansirane. Za bolji kvalitet kože i dlake posebno su odgovorne aminokiseline (metionin, cistin), esencijalne masne kiseline, omega 3 i omega 6 nezasićene masne kiseline, Vitamin A, E, C, vitamini grupe B, mikro i makroelementi, posebno cink i bakar. Preparate koji u svom sastavu imaju ove materije možete dodavati uz redovnu ishranu, kao i uz terapiju koju prepiše Vaš veterinar (ukoliko pas ima kožno oboljenje).

Ukoliko je koža psa zdrava, možete koristiti kozmetičke preparate u vidu kondicionera koji olakšavaju raščešljavanje dlake i sprečavaju dalje mršenje. Krzno možete prvo raščešljati češljem, polako, a zatim četkom. Ukoliko je pas agresivan, možete mu staviti korpu. Postepeno će pas promeniti krzno.

Postojanje kožnog oboljenja može potvrditi ili isključiti veterinar na osnovu kliničkog pregleda psa.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak