ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Nedavno sam devojci kupio dva ruska hrčka. Ona živi u Beču (Austrija) i pošto nismo znali koja je procedura prenosa životinjica preko granice, hrčci su ostali privremeno kod mene. Moja želja je da ih odnesem prvom posetom. Interesuje me kakva je procedura. Da li postoji neki određeni međunarodni formular, potvrda ili uverenje veterinarske službe, carine, koji mi je potreban da bi hrčci mogli nesmetano da pređu granicu samnom. Ako postoji, gde mogu da se obratim da bih isto dobio.Veliki pozdrav i hvala Vam puno na odgovoru u napred! :)) Petar

O: Svaka država po pitanju transporta/putovanja malih životinja u njihovu zemlju, ili preko njihovih granica, ima različite zahteve i pravila.


S obzirom da hrčke želite da prenesete u Austriju, vrlo je bitno da se u ambasadi Austrije raspitate koji su uslovi za neometan transport malih kućnih ljubimaca - glodara.

Uslovi za neometan transport kućnih ljubimaca koji važe za skoro sve zemlje Evropske unije jeste da ne prenosite više od pet ljubimaca sa sobom i da nemate nameru da ih prodate, već da su oni Vaši kućni ljubimci.

Što se zdravstvenog aspekta tiče, pravilo je da za male kućne životinjice potrebno uverenje o zdravstvenom stanju životinje, koje se dobija nakon posete veterinaru ne više od 48h pre putovanja. Nakon pregleda dobijate sertifikat o zdravstvenom stanju životinje, koji nosite sa sobom tokom putovanja.


Međutim, svakako Vam savetujem da se o uslovima transporta dodatno i detaljno raspitate u ambasadi Austrije, kako ne biste imali nekih neprijatnosti.