ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam jedan problem, pa Vas molim za savet. Imam psa rase Mađarska vizla, starosti 10 meseci. Mesec ipo dana je bio na dresuri i po savetu dresera u tom periodu sam mu kupovao Brit Care Activity, pas se vratio sa dresure i opet po savetu dresera nastavio sam sa tom hranom. Pas zadnjih 10tak dana od tri izmeta tokom dana , uvek jedan bude redak (dijareja) , interesuje me da li je moguće da te probleme ima zbog hrane jer sada nema toliko aktivnosti tokom dana kao što je imao na dresuri, a ova hrana ima visok procenat proteina i masti. Pas je pre dresure tj. pre nove hrane jeo Brit Care Puppy. Da li mi možete reći u čemu je problem i da mi preporučite koju hranu da mu uzimam (Brit Care). P.S pas se normalno ponaša . Srdačan pozdrav i unapred hvala na odgovoru. Pozdrav, Marko

O: Dijareja je simptom oboljenja gastrointestinalnog trakta i relativno često se javlja kod pasa, a pogotovo štenadi. Definiše se kao povećanje količine vode u fecesu i volumena fecesa, praćen ubrzavanjem crevnih pokreta.

Stanje koje opisujete zahteva promenu ishrane.

Preporučila bih Vam da pređete na hranu koja Vašem psu po uzrastu i nivou aktivnosti više odgovara. Ukoliko spada u krupnije primerke rase Mađarska vižla (težina odraslog psa preko 25 kg), savetovala bih Vam da nastavite da ga hranite hranom Brit Care Junior Large breed. Ova hrana je kompletna, tj. podmiruje sve potrebe rasta i razvoja štenaca velikih rasa.

Vrlo je bitno ispoštovati program čišćenja od unutrašnjih parazita, pa svaka tri meseca aplikovati antiparazitike.

Takođe, korisno bi bilo primeniti probiotske kulture – pozitivne bakterije koje oblažu sluzokožu creva i regulišu tok varenja. U ponudi Pet Centra možete naći sledeće preparate u obliku paste; Canikur pro, Probican, Bio protect, Promax pasta. Paste sadrže Enterococcus faecium, kao probiotsku kulturu, lako se doziraju i aplikuju.

 

OZNAKE: