Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mužjaka tigricu staru 6 meseci, slomio mu se zadnji rep, kad ga pustim da leti on gubi ravnotežu i pada. Da li će mu porasti novi rep (zadnja dva pera su mi slomjena), i za koliko dana/ meseci? Da li mogu posle, kad mu poraste rep, da ga pustim da leti? Unapred hvala, Milovan


O: Pera su proizvodi rožnatog sloja kože, sačinjena od keratina, proteina analognog onom koji čini kosu i nokte ljudi ili rogove i kandže kod životinja. Svako pero raste posebno iz svog zasebnog kožnog mehurića. Građeno je od drške i zastavice. Na svakom peru se razlikuje spoljašnji i unutrašnji deo, u zavisnosti da li je taj deo okrenut ka telu ili od tela. Svako pero ima  poprečno prugasti mišić koji ga pokreće, pa se tako ptice, "rogušenjem" mogu zaštiti od hladnoće (povećava se izolatorski sloj oko tela).

Postoje 4 vrste pera: dugo perje namenjeno letenju nalazi se na krilima, repna pera se nalaze na repu i služe za upravljanje kroz vazduh u toku leta elesno kratko perje pokriva telo ptice i paperje.

Paperje predstavlja topli, rastresiti pokrivač  kože ptice.

U Vašoj situaciji, potrebno je da sva slomljena pera ptice iščupate, ili da je odvedete kod veterinara da on to učini, na način koji je najmanje stresan za životinju. Ako se iščupa pero, posle određenog vremena (par nedelja) ono ponovo izrasta. Ceo rep će se obnoviti i biti isti kao pre.


Kako biste potpomogli zarastanju novih perja možete dodavati preparate koji se koriste kao dodaci ishrani. U ponudi Pet centra se anlazi preparat pod anazivom Aminovitamin koji u svom sastavu ima vitamine i aminokiseline, kao i preparat Muta-vit koji se daje u slučajevoma pojačanog gubitka perja ( mitarenje ili neki drugi razlog). Oba preparata se lako koriste, aplikuju se u vodu za piće i lako doziraju. Neophodno je znati da svaki dan treba napraviti svež rastvor.

OZNAKE: