Da li dva hrčka mogu da žive u istom kavezu?
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Mi uskoro kupujemo belog ruskog hrčka, a imamo jednu ženku sive boje. Da li mogu živeti u jednom kavezu misli se u ženkinom. Znamo da će se pariti ali nismo sigurni zbog kaveza. Ženku smo kupili kod vas. Pozdrav, Milan


O: Upoznavanje hrčka treba da prođe postepeno. Često se dogodi da se hrčci upoznaju mirnim putem pa da "domaćin" odmah prihvati pridošlicu, ali isto tako često se dogodi i da dođe do tučnjave, dokazivanja hijerarhije kao i borbe za teritoriju. Bilo kakvo upoznavanje se radi strogo pod vašom kontrolom, gde ćete uvek moći da intervenišete u slučaju da njihov međusobni odnos krene u pogrešnom smeru.


Novonabavljenog hrčka možete smestiti u posebni kavez ili podeliti postojeći kavez ukoliko je dovoljno veliki pa im dajte vremena za upoznavanje, a da se fizički ne mogu povrediti. Tek nakon perioda od nekoliko dana možete ponovo pokušati sa upoznavanjem ali opet uz vaš nadzor. Međutim, isto tako, treba znati da hrčci loše reaguju na forsiranje pa da, ako nikako ne prihvata društvo, onda ih je najbolje na to ne siliti.


Takođe, proverite pol vašeg hrčka kako biste izabrali životinjicu istog pola. Naime, hrčci su vrlo plodne životinje pa treba voditi računa o udomljavanju njihova potomstva. Hrčci postaju polno zreli sa 6 nedelja starosti, graviditet traje oko 16 dana i nakon toga imate od 2-15 beba hrčaka koje opet postaju polno zrele u starosti od 6 nedelja. Oni se opet međusobno se pare i možete samo zamisliti koliko hrčaka imate nakon toga.