Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam ogrlicu za mačku koju je nosila  par meseci. Kad sam je skinuo, video sam da mačka nema dlaku oko vrata i da joj je koža crvena. Šta da radim? Kako da znam da joj se to više neće desiti? Marko

O:
Postoji više razloga zbog kojih je moglo da dođe do navedenog problema kod Vaše mace.

Ukoliko je ogrlica napravljena od tvrđeg materijala, a maca osetljivija, mehanički je mogla da smeta i da iritira kožu.

Ukoliko ste ogrlicu suviše pritegli, mogla je usled trenja da izazove promene (ili je maca porasla u međuvremenu, a niste opustili ogrlicu).

Sastav ogrlice za mace koje se nalaze na našem tržištu je biljni. Biljne materije retko kada izazovu reakciju tkiva, ali je kod osetljivijih jedinki i to moguće.
 
Ukoliko je iritacija kože, na mestu gde je bila ogrlica, velika, neophodno je da posetite veterinara kako bi smanjio iritaciju tkiva, kako bi se koža smirila i nova dlaka ponovo izrasla.

U međuvremenu nemojte stavljati maci oglice (ni protiv parazita, ni ukrasne).

Kao zaštitu od parazita možete stavljati Frontline spot-one preparat. On se nanosi na gornji deo vrata. Ne smete ga nanositi ukoliko je maci koža povređena (ako ima otvorene rane), kao i ne direktno na promenjeno mesto na koži. Zaštita traje 5 nedelja od buva i 4 nedelje od krpelja.

Ukoliko se nakon nekog vremena (kada se sanira proces na koži i izraste nova dlaka) odlučite da ponovo koristite biljne ogrlice, nemojte stavljati istu ogrlicu.

Predlažem Vam da macu hranite hranama superpremium kvaliteta (npr. Brit Care Long Hair) i da koristite preparate Feli derm i Viacutan Plus, kako bi se koža i krzno što pre oporavili.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak