Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Mace obolelo od cerebralne hipoplazije, kako mu pomoći? Trenutno mu dajem samo vitamin B12. Da li postoji još nešto. Molim vas za odgovor. Ana

O: Mačiće sa cerebralnom hipoplazijom (nedovoljan ili nekompletan razvoj malog mozga) ponekad rađaju ženke koje su tokom graviditeta imale zaraznu panleukopeniju mačaka.

Mačke koje su doživele oštećenje mozga usled nezgode mogu takođe imati problem nedostatka koordinacije.


Cerebralna hipoplazija je uobičajena kod mačića čije su majke lutalice ili nevakcinisane mačke.


Odrasle mačke imaju imuni sistem koji se obično može izboriti sa mačjom zaraznom panleukopenijom, ali kod mačića virus može preskočiti krvno-moždanu barijeru i izazvati oštećenje malog mozga. Mačići zaraženi pred kraj graviditeta mogu biti mrtvorođeni ili rođeni sa cerebralnom hipoplazijom.

Sve ovo, kao i posledice, zavisi od stepena razvoja, veličine, zdravstvenog stanja i jačine mačića. Zavisi takođe i od zdravlja majke, okoline i količine virusa kojoj je majka bila izložena.

Obolelim mačićima razvoj je usporen. Virus pogađa mali mozak, oblast zaduženu za finu motoriku (pokrete). Tipični simptomi su gubitak mogućnosti da se kontrolišu svi ili neki voljni mišićni pokreti, slaba koordinacija, abnormalnost u hodu i percepciji.

Obolele mačke imaju nekordinisane pokrete različitog stepena, i imaju tipičan tremor glave koji se javlja kada pokušavaju da se fokusiraju na nešto (na primer na pticu). Mnoge imaju i problem sa vidom, ali teško je proceniti im vid zbog njihovog neobičnog držanja i hoda. Često izgleda kao da njihovo telo ide u pravcu suprotnom od željenog, ili jedan deo tela ide na jednu, drugi na drugu stranu.


Oni se ovim izazovima prilagođavaju, ali mogu biti nervozni ili nesigurni u sebe u nepoznatim situacijama. Izuzev incidenata koji mogu biti izazvani nedostatkom koordinacije, ovo stanje nema uticaj na njihov životni vek, i ako im se pruži bezbedno okruženje, žive isto koliko i druge mačke i čini se da ih sopstveno stanje skoro uopšte ne pogađa.

Mačke sa cerebralnom hipoplazijom mogu raditi sve što rade i ostale mačke i podjednako su nezavisne. Ponekad se i okliznu, ali se zakače kandžama i izvuku ponovo na ogradu. Većina ovakvih mačaka ne voli da bude prezaštićena, ali im treba omogućiti prilagođeni toalet (mačji toalet mora biti stabilan), pristup omiljenim mestima i slične stvari.

Zbog postojanja problema sa pokretljivošću, problema sa percepcijom i mogućih problema sa vidom, što udvostručuje opasnost od saobraćaja za njih, ne savetuje se omogućavanje slobodnog izlaska iz kuće za mačke sa cerebralnom hipoplazijom.


Mačke sa cerebralnom hipoplazijom su nespretne prilikom jela, stavljaju obe šape u činiju da bi pridržale glavu dok jedu. Ako se tresu, nešto hrane može odleteti u stranu, zato koristite mesto za ishranu koje se lako čisti i činije za vodu koje se ne prevrću.

Savetujem Vam da se pridržavate terapije koju je odredio vaš veterinar.

 

OZNAKE: