Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: U kojim situacijama se ženkama radi carski rez? Nadam se brzom odgovoru, Anastazija

O: Štenjenje se odvija u tri faze. U prvoj dolazi do kontrakcija uterusa i širenja vagine. Ovaj period je različito dug (6 - 12 h, a kod prvog legla do 30 h). U drugom periodu vidljive su kontrakcije trbušnog zida, plod je istisnut u razmaku od nekoliko minuta do 3 sata. Treća faza je faza opuštanja i izbacivanja placente i traje nekoliko minuta do 4 sata između dva ploda, odnosno završetka poroda.

Carski rez je hirurška intervencija pri kojoj se pravi rez na stomaku i materici da bi se izvadili štenci ili mačići u situacijama kada prirodni porođaj nije moguć.


To se izvodi u opštoj anesteziji i najčešće je potrebno da se radi kod malih rasa pasa gde karlica nije dovoljno velika da bi štene moglo da prođe. Generalno, kod životinja koje u leglu imaju veći broj štenaca ili mačića manja je verovatnoća da će biti potreban carski rez zato što su bebe manje.

Pre i nakon parenja kuju bi trebao da pregleda veterinar, i da prema nalazu predloži dalje pretrage. Rtg abdomena daje uvid u tačan broj plodova, njihovu veličinu i relativnu veličinu obzirom na majku. Isto tako moguće je odrediti da li je karlica dovoljno prostrana i može li kuja moći da istisne plodove bez komplikacija.

Određene rase pasa, kao što su brahiocefalični psi - psi sa skraćenom njuškom i širokom glavom, češće će zahtevati carski rez.

Hitan carski rez se izvodi kada nastanu komplikacije prilikom prirodnog porođaja, kao što je prestanak kontrakcija ili se fetus zaglavi u porođajnom kanalu i drugo.

Nakon "carskog reza", kuja može ponovno da ostane skotna i da iznese novu trudnoću, a štenci mogu da budu porođeni na isti način.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak