Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam štene staro 2 meseca (maltezer) pre 2 dana je piškio krv, ponaša se normalno, jede, igra se sve normalno. Viđam idalje da ima malo krvi kroz mokraću. Veterinaru sam objasnila o čemu se radi i rekao mi je da je to kod mužjaka normalno. Kako može da bude normalno da piški krv?

 

O: Promene boje, viskoznosti, mirisa i količine mokraće mogu biti povezane s banalnim razlozima kao npr. vrstom prehrane životinje, ali i s vrlo ozbiljnim bolestima od kojih neke mogu ugroziti život psa. Količina i sastav urina izvrsni su pokazatelji problema u bubrezima ili donjem mokraćnom sistemu.

 

Učestalo mokrenje može biti izazvano nekom od ovih bolesti: bubrežne bolesti, šećerna bolest ili diabetes mellitus, pituitarni dijabetes ili nedostatak ADH, jetrene bolesti ili zastoj jetre, hiperadrenokorticizam, hipoadrenokorticizam, hipotireoza, lekovi ili hrana, bol, povišena temperatura ili promenjeno ponašanje.
Medicinski razlozi hematurije su: trauma, teška upala urinarnog trakta, bubrežni i mokraćni kamenci, trovanje nekim od otrova za pacove, autoimunosna hemolitička anemija...

 

Dok su bolesti poput akutnog i hroničnog zastoja bubrega po pravilu bolesti starijih pasa, bolesti mokraćnog mehura i mokraćnog sistema pogađa pse bez obzira na starost. Cistitis, upala sluzokože mokraćnog mehura i uretritis, upala mokraćnog sistema, nastaju kao posledica bakterijske infekcije, odlaganja minerala, povreda, pa čak i stresa. Neke od ovih bolesti mogu biti vrlo bolne.

 

Mokraća obolelog psa je zamućena i kiselkastog mirisa, a analizom se uočavaju kristali, krv, bakterije i druge materije. Psi bez obzira na starost mogu razviti mineralni sediment (kristale) ili kamence (urolite) u svim delovima mokraćnog trakta. Oni obično nastaju u mokraćnom mehuru, potom odlaze u uretru. Ako kamenac prekine prohodnost mokraćnog trakta, nastaje bolno i po život opasno stanje.

 

Savetujem vam da posetite drugog veterinara kako bi se utvrdio tačan uzrok pojave krvi u urinu kod vašeg psa i po potrebi preduzelo adekvatno lečenje. Pre posete proverite da li veterinar poseduje odgovarajuće tehničke uslove za potrebne pretrage jer verujem da je to razlog zašto je vaš veterinar postupio kao što ste naveli. Takođe, ovakvu procenu je mogao da uradi i iz velikog iskustva sa takvim problemima kod pasa, a kako Vama ne bi nametnuo dodatne troškove.

 


Više o pojavi krvi u bešici pisale su koleginice Krv u mokraći / Krv u mokraći (zapaljenje bubrega / mokraćne bešike / mokraćne cevi / prostate, tumori)


 

OZNAKE: