mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam fox terrijera staru 8 meseci. Pre nekih 10-tak dana stomak joj je jako porastao i počela je da pije više vode nego obično. Veterinar ju je snimio i na rentgenskom snimku se vidi da joj je srce uvećano i nakon uradjenog ekg-a konstatovao da je srce uvećano. Dobila je injekcije lasixa i enalapril 2x1/4. Interesuje me kako još mogu da pomognem psu, da li postoji još nešto što možemo da uradimo. Veterinar mi je rekao da ona može koliko-toliko normalno da živi sa tim, u slučaju da je uspešno oslobodimo viška vode, ali mene interesuje da je ona u bolovima i šta bi bilo najbolje za nju. Bilo bi mi jako žao da ona pati ili da živi život u bolovima ili nešto slično.

Hvala unapred. Karolina

O: Cardiomegaly ili General heart enlargement - predstavlja uvećanje srca. Generalno uvećanje srca nije posebna bolest, već predstavlja patofiziološki odgovor srca na neko od oboljenja srca. Većina srčanih oboljenja uzrokuje neki stepen uvećanja. Više o ovoj temi možete pročitati u odgovru Uvećano srce.

Životinje sa bolesnim srcem obično imaju slab apetit i lošeg su opšteg stanja. Zbog toga bi njihova ishrana trebalo da bude bazirana na kompletnoj hrani iz programa veterinarske dijete za pse koji pate od srčanih oboljenja. Zahvaljujući velikoj ukusnosti i visokoj koncentraciji belančevina i energije ova hrana je idealna za održavanje optimalne telesne težine srčanih bolesnika. Hrana bi trebalo da počne da se koristi čim se primete prvi simptomi bolesti srca, odnosno od trenutka kada je oboljenje dijagnostikovano, pa tokom čitavog života, ali neophodno je naglasiti da upotreba ove hrane mora biti preporučena od strane veterinara koji prati tok oboljenja i zdravstveno stanje Vašeg ljubimca.

U našoj ponudi imate sledeće hrane za te namene: Royal Canin - Early cardiac u suvom obliku (dehidrirana granulirana hrana), Cardiac u vlažnom obliku (konzerviranu hranu), kao i Hill's h/d suvu (dehidriranu) i vlažnu hranu (konzerviranu).

Savetujem Vam da pratite savete Vašeg veterinara i da porazgovarate sa njim o korišćenju posebne, navedene hrane.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak