Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam belog miša 6-7 meseci. Pre 3-4 dana je počeo da se trese i tetura kada hoda, kapci su mu spušteni i dlaka mu je kao nakostrešena. Bio je pušten tih dana u toploj sobi. Bio je kod veterinara juče, dobio je inekciju, ali mi se ne čini da je nešto bolje. Kažu da ima bronhitis pa mi je čudno da se tako ponaša. Kupljen je u zološkom vrtu.
Miroslav

O: Bronhitis je zapaljenje sluzokože gornjih respiratornih puteva i obično je virusne etioligije. Češće se javlja u zimskim mesecima.

Bronhitis počinje otokom sluzokože i pojačanom produkcijom sluzi. Kašalj je takođe jedan od glavnih simptoma bronhitisa i javlja se u više od 50% slučajeva, ali isto tako i ne mora biti prisutan. Povišena temperatura i drugi opšti simptomi (gubitak apetita, otežano kretanje - teturanje, otežano disanje, zauzimanje nefiziološkog stava i otresanje glavom kako bi se životinja lakše oslobodila nakupljene sluzi - kako bi sebi olakšala disanje, pospanost...), kao i težina i trajanje bolesti i eventualne komplikacije, zavise od uzročnika, ali i uzrasta životinje i kondicije.

Lečenje akutnog bronhitisa je, po pravilu, samo simptomatsko, usmereno na ublažavanje kašlja ukoliko je kašalj suv i neproduktivan, a ukoliko je kašalj produktivan (kašljem se uspeva da izbaci sluzavi sekret) treba ga podstaći. Antibiotici kao terapija se uvek daju zbog eventualnih sekundarnih bakterijskih infekcija koje se vrlo često javljaju kod organizma oslabljenog virusima.

Takvo stanje često može da traje i veoma dugo. Boravak u toploj prostoriji je preporučljiv (nikako ne na promaji), a takođe bi trebalo povećati vlagu vazduha, pogotovo u sezoni grejanja kada je vazduh poprilično suv, što može da  potencira kašalj.

Ono što Vi možete još da učinite za Vašeg ljubimca je da mu dodavanjem vitaminskih preparata u vodu utičete na poboljšanje odbrambene otpornosti organizma. Davanje vitaminskih preparata je posebno indikovano tokom bolesti, kao i u periodu oporavka tj. rekonvalescencije. U ponudi Pet centra imamo preparat Aminovitamin, čija kombinacija vitamina i aminokiselina ima snažno delovanje na metabolizam belančevina, ugljenih hidrata, masti i minerala i povoljno utiče na poboljšanje opšteg stanja životinje.