Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Već 3 puta smo našeg mačka, koji ima 12 godina, vodili kolima sa sobom na put. Svaki put se dešavalo da oko 2-3 sata balavi (curi mu pljuvačka iz usta) i dahće. Ovo se, najverovatnije, dešava kada je put krivudav (na autoputu ne balavi ). Napominjem da nam kola imaju klimu. Da li postoji nešto što bi mogli da mu damo pred put da bi ga bolje podneo? Hvala, Snežana

O: Problem koji se javlja kod Vaše mace je poznat pod nazivom-kinetoza. Predstavlja lošu adaptaciju organizma na pokret. Nastaje kao posledica neslaganja informacija koje su registrovala različita čula. 

Čulo vida beleži da životinja sedi, dok centar za ravnotežu beleži da se kreće. Problem je posebno izražen kada se životinja kreće u različitim smerovima i velikim brzinama.

Simptomi variraju u zavisnosti od stepena poremećaja: nelagodnost, baljenje, povraćanje. Češće se javlja kod mladih i starijih životinja.

Postoji pasta "SEDALIN", ali ona se koristi kod kinetoza pasa. Po sastavu je acepromazin. Mačke su životinje kod kojih je primena depresora cns-a obazriva, jer se dešava da deluju suprotno.

Uzevši u obzir i da je u pitanju stariji mačak, ja bih savetovala da se ipak posavetuju sa svojim veterinarom koji će proceniti njegovo zdravstveno stanje i propisati terapiju. Par dana pred put možete pokušati maci da dajete lako svarljivu hranu.

Postoje preparati napravljeni na bazi feromona mačaka (sprej). One imaju na licu žlezde koje luče umirujuće feromone. Ovi feromoni se koriste kod svih situacija kada je potrebno smiriti životinju, pa tako i kod transporta. Nema kontraindikacija. Na žalost, tih preparata za sada nema na našem tržištu.

OZNAKE: