Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa starog 18 god., mešavina čivave i pinčera. Pas ima srčanih problema. Veterinar kaže da mu je srce uvećano nekoliko puta i da se kod pasa malih rasa srce uvećava sa godinama. Pas kašlje, kašalj je suv i prouzrukuje mu gušenje. Prvobitna terapija koju mu je veterinar prepisao bila je Aminofilin i Lasix, ali s obzirom da pas redovno i obilno mokri veterinar je rekao da Lasix nije potreban. Posle toga je dobio Enalapril u početku 2,5 mg uveče, ali kada mu se stanje pogoršalo sada dobija i ujutru 2,5 mg. Za kašalj i gušenje ništa nije dobio. Takođe, s vremena na vreme ima napade za koje ja mislim da su epileptični ali veterinar kaže da nisu.

Pas se iz čista mira sruši, ispruži šape, zabaci glavu, iskolači oči, nekada nekontrolisano mokri, a nekada ne i taj napad traje oko 30 - 40 sek. Pena na usta mu ne ide. Pas je za to vreme u besvesnom stanju i pri poslednjem napadu je jaukao. Pena na usta mu ne ide. Posle minut, dva pas ustane ali tetura dok hoda i dobije neverovatnu želju za hranom, kao da ceo dan nije jeo ništa.  Da li bi pas trebao da dobije terapiju protiv gušenja, možda pumpicu koju koriste asmatičari? Da li mislite da su to napadi epilep. i da li mislite da, ukoliko jesu, pored terapije koju pas uzima treba da dobije i neku za to, ili je pas isuviše star da bi uzimao dodatnu terapiju jer ne bi imalo nikakvog efekta? Pas slabije čuje, vidi - ali pretpostavljam malo slabije jer su mu oči mutne, normalno jede, ima redovnu stolicu, pokretan je, još uvek trči, ali pošto živimo u zgradi bez lifta nosimo ga uz i niz stepenice da se ne bi dodatno umarao, jer nekada hoće da zastane i počne da kašlje.
Unapred hvala, Katarina

O: Kašalj i napad koji ste opisali su veoma česti simptomi kod srčanih oboljenja. Kašalj je posledica edema pluća koji je nastao usled nakupljene tečnosti u plućima ili usled kompresije levog bronhusa od strane uvećanog levog srca, što je veoma čest nalaz u starijih pasa malih rasa gde pripada i Vaš pas. Gubitak svesti i napad koji ste opisali takođe može biti karakterističan za oboljenja srca.

Diferencijalno dijagnostički u obzir dolaze i druga oboljenja (npr. respirairnog trakta), zatim gubitak svesti može ukazivati, pored bolesti srca, i na bolesti CNS, cirkulacije itd.

Da biste došli do prave dijagnoze potrebno je uraditi i specijalističke poreglede: radiografiju, ultrazvučni pregled srca, a što se dijagnostike epilepsije tiče ona takođe podrazumeva medicinski protokol sa čitavim nizom analiza.
 
Na osnovu samo anamneze i opšteg kliničkog pregleda teško je reći da li se radi o epi napadu ili sinkopi - simptomu srčanih bolesti.

Dijagnozu može postaviti samo veterinar koji je pregledao životinju jer on ima najbolji uvid u simptomatologiju i klinički nalaz. Ukoliko je potrebno, može uraditi i dodatne preglede koji bi potvrdili njegovu prvobitnu i najverovatnije ispravnu dijagnozu. 

O problemima uvećanog srca smo pisali ranije ovde.

O epilepsiji možete više pročitati ovde.

OZNAKE: